Офіційна позиція Міноборони щодо розміру матдопомоги

Офіційна позиція Міноборони щодо розміру матдопомоги

Як повідомляли Ukrainian Military Pages, на цей рік військовим відчутно зменшили розмір матдопомоги для вирішення соціально-побутових питань (до 20 разів!), що викликало широкий резонанс. Сьогодні ситуацію прокоментувало Міноборони та пообіцяло змінити наказ.

Далі пряма мова.

Аналіз реального стану виплати у 2019 році військовослужбовцям ЗC України матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань показав, що її отримали не більше третини військових. Не було сформовано чітких критеріїв виплат такої допомоги, що сприяло упередженим та суб’єктивним підходам на етапі її розподілу безпосередньо у частинах.

З одного боку, це викликало соціальну напругу у Збройних Силах України, а з іншого — сприяло корупційним проявам.

При цьому подібна ситуація мала місце вже не один рік поспіль, адже забезпечення виплат матеріальної допомоги усім військовослужбовцям у повному обсязі потребує значного фінансового ресурсу.

Читати також:Військових преміюють ще однією зарплатою... але не всіх

З метою уникнення негативних явищ у військових колективах, з урахуванням наявного фінансового ресурсу за фондом грошового забезпечення військовослужбовців у 2020 році, наказом МО України від 18.02.2020 № 45 «Про бюджетну політику Міністерства оборони України на 2020 рік» встановлено виплату військовослужбовцям матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань у розмірі одного окладу за їх військовим званням.

Такий підхід, по-перше, значно збільшить кількість військових, які зможуть отримати допомогу — потенційно до 100 %, а по-друге, покращить прозорість і справедливість процесу її виплати.

Водночас, з урахуванням існуючих розмірів окладів за військовим званням триває робота з удосконалення процедури виплати матеріальної допомоги.

Зокрема, спеціально створена експертна група має визначити випадки, що потребують обов’язкової виплати допомоги та чіткі критерії при прийнятті відповідних рішень для керівників, командирів військових частин.

За результатами роботи експертної групи будуть внесені зміни до наказу МОУ від 18 лютого 2020 року № 45 «Про бюджетну політику Міністерства оборони України на 2020 рік».

Також у Міністерстві оборони створена робоча група під керівництвом першого заступника міністра, яка напрацьовує концептуальні зміни в системі грошового забезпечення військовослужбовців за принципами країн Альянсу, де розмір грошового забезпечення та матеріальної допомоги військового визначається у залежності від окладу за військове звання.

Читати також:Кардинального збільшення грошового забезпечення не буде