Характеристики модернізованого винищувача Су-27

Характеристики модернізованого винищувача Су-27

Що передбачає модернізація винищувачів Су-27 на держпідприємстві «Запорізький державний авіаремонтний завод «МіГРемонт», якій модернізує літаки Повітряних Сил ЗС України?
Читати також:JAS-39 Gripen у повітряному бою впевнено перемагає Су-27

Відповідь на питання надає офіційний сайт державного підприємства.

Мета модернізації:

  • розширення бойових можливостей і підвищення ефективності вирішення бойових завдань за рахунок збільшення на 30% дальності виявлення повітряних цілей і підвищення точності застосування некерованих засобів ураження по наземних цілях;
  • розширення можливостей навігаційного комплексу;
  • забезпечення можливості виконання польотів міжнародними трасами;
  • розширення можливостей щодо контролю і реєстрації бортових параметрів, їх збереження і забезпечення застосування сучасних засобів обробки польотної інформації.

Технічні характеристики модернізованого літака Су-27:

  • на 30% збільшена дальність виявлення повітряних цілей;
  • підвищена точність застосування некерованих засобів ураження по наземних цілях;
  • реалізована можливість виконання навігаційного бомбометання з горизонтального польоту і пологого кабрірування по цілях з відомими координатами;
  • підвищена точність літаководіння маршрутом і виведення літака в задану точку з відхиленням не більше 50 м з використанням апаратури споживачів супутникових навігаційних систем ГЛОНАС та GPS NAVSTAR СН-3307-02;
  • реалізоване заходження на посадку і посадка на необладнаний аеродром за відомими координатами контрольної точки;
  • реалізована можливість розвідки цілей із запам'ятовуванням координат;
  • реалізована можливість польоту літака за маршрутом в режимі "радіомовчання" (без використання радіотехнічних засобів, які працюють на випромінювання);
  • реалізована можливість польоту літака міжнародними трасами з використанням маяків VOR/DME;
  • реалізована можливість інструментального заходу на посадку з використанням маяків ILS/DME;
  • реалізована можливість роботи з вторинними радіолокаторами АТС RBC в режимах АС і А;
  • забезпечується реєстрація параметричної, бінарної, цифрової, аудіо та відео інформації на аварійному накопичувачі в реальному масштабі часу;
  • забезпечується реєстрація аудіо та відео інформації на експлуатаційному накопичувачі FLASH системи Савро-27У;
  • забезпечується реєстрація параметричної, цифрової, в тому числі і від СОК-Б, інформації на експлуатаційному накопичувачі FLASH системи Екран-02М-3 (Екран-УБ-02М-3) в реальному масштабі часу;
  • реалізована можливість використання сучасних засобів обробки польотної інформації із застосуванням алгоритмів автоматизованого контролю за допомогою ПК для виконання поглибленого аналізу і розширеної діагностики технічного стану бортового обладнання і двигунів, що дозволить при накопиченні бази даних перейти на експлуатацію літаків за технічним станом;
  • реалізована можливість виконання поглибленої оцінки дій льотчика при виконанні польотного завдання на основі зареєстрованої аудіо та відео інформації.

Модернізація радіолокаційної прицільної станції Н001:

Модернізації піддається приймальний тракт і задаючий генератор шляхом:

  • заміни штатного блоку високочастотного приймача Н019-09 на блок Н019-09R2 з підвищеною чутливістю і поліпшеними шумовими характеристиками;
  • заміни штатного блоку задаючого генератора Н001-22М на блок Н001-22R2 з поліпшеними модулями частотного формування і управління;
  • заміни штатного блоку цифрової обробки БЦО-М на блок БЦО-R з високопродуктивним сигнальним процесором, що дозволяє значно покращити селекцію відбитих сигналів.

У результаті проведеної модернізації досягнуто:

  • збільшення дальності виявлення повітряних цілей в 1,3 рази;
  • збільшення перешкодозахищеності РЛС;
  • підвищення надійності і ремонтопридатності станції.

Характеристики модернізованого винищувача Су-27

Обчислювач обвідного каналу ВОК-27

Обчислювач обвідного каналу ВОК-27 призначений для реалізації сучасних алгоритмів вирішення прицільної завдання і підвищення точності застосування некерованої зброї по наземних цілях, а в комплексі з апаратурою споживачів супутникових навігаційних систем ГЛОНАСС і GPS NAVSTAR СН-3307-02 реалізації режимів «Навігаційного бомбометання».

Обчислювач обвідного каналу ВОК-27

Апаратура споживачів супутникових навігаційних систем ГЛОНАСС і GPS NAVSTAR СН-3307-02

Апаратура СН-3307-02 призначена для безперервного визначення та видачі на індикацію і бортовим споживачам поточних параметрів місцезнаходження та руху літака за сигналами глобальних супутникових систем позиціонування і навігації ГЛОНАСС і GPS NAVSTAR в будь-якій точці земної кулі, в будь-який момент часу і будь-яких метеоумовах.

Апаратура СН-3307-02 забезпечує:

  • введення і зберігання до 500 маршрутних точок;
  • введення і зберігання до 20 маршрутів польоту з кількістю маршрутних точок в маршруті до 30.

Апаратура СН-3307-02 працює в діапазоні частот 1570 до 1610 МГц і забезпечує паралельне функціонування зі штатною системою навігації ПНК-10.

Апаратура споживачів супутникових навігаційних систем ГЛОНАСС і GPS NAVSTAR СН-3307-02

Малогабаритний літаковий далекомір МСД-2000В

Малогабаритний літаковий далекомір МСД-2000В призначений для вимірювання похилої дальності між літаком і наземними прийомовідповідачами DME/N, DME/P (в режимі IА), TACAN.

Далекомір МСД-2000В забезпечує візуальну індикацію дальності і передачу даних про виміряну дальність і каналі в бортовий обчислювач для визначення місця розташування літака. Для роботи далекоміра МСД-2000В з маяками DME/N, DME/P (в режимах IА), TACAN необхідний діапазон 1025 ... 1150 МГц.

Малогабаритний літаковий далекомір МСД-2000В

Бортова інтегрована апаратура навігації і посадки КУРС-93М-В

Бортова інтегрована апаратура навігації і посадки КУРС-93М-В призначена для забезпечення польотів літака з використанням сигналів радіомаяків VOR, виконання передпосадкових маневрів і заходів на посадку за сигналами радіомаяків систем ILS і СП-50.

Апаратура КУРС-93М-В працює з радіомаяками VOR, ILS і СП-50 в діапазоні 108 ... 118 МГц і 329 ... 335 МГц.

Характеристики модернізованого винищувача Су-27

Літаковий відповідач А-511 виконання 30

Літаковий відповідач А-511 вик. 30 призначений для роботи з вторинними радіолокаторами систем управління повітряним рухом і автоматичної передачі наземним системам на їх запит інформації про номер літака, висоту польоту, запас палива, вектор шляхової швидкості, додатково забезпечує роботу з вторинними радіолокаційними системами ATC RBS відповідно до вимог ICAO в режимах «АС» і «А» і передачі сигналу "АВАРІЯ".

Для роботи літакового відповідача А-511 вик. 30 в режимах «АС» і «А» необхідний діапазон 1025…1095 МГц.

Літаковий відповідач А-511 виконання 30

Бортовий аварійно-експлуатаційний реєстратор польотної інформації БУР-4-1-10-01

БУР-4-1-10-01 призначений для перетворення, запису і збереження польотної параметричної, мовної, відео та цифрової інформації, що дозволяє оцінити техніку пілотування льотного складу, технічний стан літака, його систем, агрегатів і обладнання і визначити причину льотної події або передумови до неї.

Крім значного збільшення реєстрованих аналогових сигналів, разових команд і цифрової інформації по ARINC-429 (ГОСТ18977 і РТМ1495 зі змін. №3), реєстратор реєструє мовну і відео інформацію на твердотільний накопичувач.

БУР-4-1-10-01 розроблений для заміни реєстраторів типу Тестер У3 серії 3, що знаходяться в експлуатації.

Бортовий аварійно-експлуатаційний реєстратор польотної інформації БУР-4-1-10

Система аудіо-відеореєстрації Савро-27У

Система аудіо-відеореєстрації Савро-27У встановлюється замість морально застарілого фотоконтрольного приладу ФКП-ЄУ і забезпечує:

  • реєстрацію видимого пілотом простору за кабіною з накладенням на нього інформації, що відображається на індикаторі на лобовому склі ІЛС-31 в реальному масштабі часу;
  • запис переговорів екіпажа від літакового переговорного пристрою в реальному масштабі часу;
  • передачу записаної інформації до реєстратору БУР-4-1-10-01 для її збереження в твердотільному захищеному накопичувачі.

Запис відеоінформації здійснюється двома відеокамерами:

  • ВК-05 формує кольорове відеозображення видимого льотчиком закабінного простору;
  • ВК-06 формує кольорове відеозображення інформації, що відображається на ІЛС-31.

Накладення зображень забезпечується спеціалізованою програмою обробки при наземному перегляді на персональному комп'ютері.

Система аудіо-відеореєстрації Савро-27У7

Бортова узагальнена система вбудованого контролю оповіщення екіпажу ЕКРАН-02М-3 (ЕКРАН-УБ-02М-3)

Модернізована система Екран-02М-3 (Екран-УБ-02М-3) з розширеними функціональними можливостями і експлуатаційними характеристиками забезпечує:

  • видачу попереджень і інформаційних повідомлень на електронне табло блоку 2Е-03;
  • запис в польоті і при наземному контролі на легкоз'ємну флеш-касету інформації від системи Екран, реєстратора БУР-4-10-01 і системи об'єктивного контролю СОК-Б системи управління озброєння.

Обробка і документування записаної на флеш-касеті інформації здійснюється на ПЕОМ з використанням спеціального програмного забезпечення:

  • «Считувач» – інформації безпосередньо системи Екран;
  • «Славутич-БУР-27» – інформації реєстратора БУР-4-1-10-01;
  • «Беркут-Ш-101» – інформації системи об'єктивного контролю СОК-Б системи управління озброєння.

Бортова узагальнена система вбудованого контролю оповіщення екіпажу ЕКРАН-02М-3 (ЕКРАН-УБ-02М-3)