«Антонов» не хоче платити Укроборонпрому через Ан-178

Антонов будує літак Ан-178 для Перу

ДП «Антонов» поскаржилось що сплата щоквартального внеску «Укроборонпрому» не залишить підприємству коштів на побудову Ан-178 для Перу, проте невдовзі заяву видалили.

Доповнення: за деякий час після видалення оприлюднено нову заяву (див. далі)

З відповідної заяви, що була оприлюднена на сайті авіабудівника (текст заяви наведений наприкінці публікації) також стало відомо, що авансовий платіж за контрактом на теперішній час не надійшов. Водночас, «Антонов» ще 6 лютого відзвітувався про хід складання планера літака Ан-178 (серійний номер 006):

У виробничому цеху ДП «АНТОНОВ» завершене складання частини силової підлоги – гермопанелі основної ніші шасі. Наразі виконуються роботи зі складання основних складових частин фюзеляжу Ан-178 (носової частини Ф1, центральної частини Ф-2 та хвостової частини Ф3). Згодом ці агрегати будуть передані до стапелю загального складання.
Антонов будує літак Ан-178 для Перу Антонов будує літак Ан-178 для Перу

Нагадаємо, що раніше повідомлялось, що згідно з контрактом підписаним компанією «Спецтехноекспорт» з Міністерством внутрішніх справ Республіки Перу, літак Ан-178 має бути поставлений замовнику протягом 24 місяців з дня першої оплати.

Заява ДП «Антонов» (яка була видалена):


Відповідно до Наказу Державного концерну «Укроборонпром», ДП «АНТОНОВ» має сплатити Концерну регулярний внесок за I квартал 2020 року на суму в розмірі 41 млн. 12 тис. грн., що складає 15% чистого прибутку ДП «АНТОНОВ» за 2018 рік.

Сплата внеску до Концерну передбачається фінансовими планами ДП «АНТОНОВ», що погоджуються ДК «Укроборонпром» на кожний рік окремо, та затверджуються Кабінетом Міністрів України у встановленому законом порядку. Показники відрахувань регулярних внесків у фінансовому плані формуються на підставі відповідних наказів ДП «Укроборонпром». У 2019 році сума щоквартального внеску складала 12,5 млн. грн.

На час складання фінансового плану на 2020 рік не передбачалися витрати на побудову серійного зразка Ан-178, який має бути переданий за контрактом, підписаним компанією «Спецтехноекспорт» з Міністерством внутрішніх справ Республіки Перу 12 серпня 2019 року. Оскільки до теперішнього часу на ДП «АНТОНОВ» не надійшов авансовий платіж за контрактом, усі роботи за програмою Ан-178 виконуються власним коштом підприємства. В такий ситуації ДП «АНТОНОВ» змушений повідомити, що вимога Концерну про термінову сплату щоквартального внеску унеможливлює своєчасне виконання зобов’язань за міжнародним контрактом з іноземним замовником.


Антонов будує літак Ан-178 для Перу

Доповнення, або нова заява ДП «Антонов»:


Через деякий час пресслужба ДП «Антонов» оприлюднила нову, більш «м'яrу» заяву:

Антонов будує літак Ан-178 для Перу

Читати також:ТОП-2019: рейтинг компаній оборонної промисловості України