Міноборони робить відкат реформи харчування – Петреня

Міноборони робить відкат реформи харчування – Петреня

Міноборони заявило, що через ситуацію з короновірусом може бути повністю зупинено харчування в 252 військових частинах, якщо їм не дозволять годувати солдатів за договорами 2019 року замість тих хто переміг на тендері та начебто відмовляється через карантин.

Ситуацію прокоментувала Діана Петреня, керівник Проєктного офісу реформ Міноборони, яка ще у складі волонтерського десанту була ініціатором реформи з заміни системи аутсорсинга на продовольче забезпечення за каталогом продуктів.

Петреня / Ukrainian Military Pages Діана Петреня
Від початку АТО – активний волонтер в 79-й аеромобільній бригаді: за її участі оптимізовано постачання продуктів харчування, медикаментів, палива, транспорту та ін. З 2015 року в Проєктному офісі реформ Міноборони курувала реформу харчування у Збройних силах України

Далі пряма мова.

Текс, я розумію що зараз всі зайняті карантином, і пошуками невинно вбитої Еріки драбиною, яку приніс Крістіан. Але якщо спуститься від високих матерій до більш приземлених питань, то можна виявити що пухнастий звірок підкрався до армії.

Сьогодні [18 березня – ред.] на першому, після приходу нових облич до влади, відкритому засіданні КМУ виступав перший заступник міністра оборони Руснак (посилання на засідання можна нагугліть). Так ось, Міністерство оборони пропонує внести зміни до закону про державну бюджет і дозволити компаніям які годували по аутсорсу в 2019 році армію – годувати її до кінця 2020 року. Під приводом того, що компанії, які виграли в цьому році, цю послугу відмовляються надавати свої послуги у зв'язку з короновірусом.

Мда. Особисто у мене немає ніяких претензій до Руснака, він всього лише озвучує те, що йому дали на папірцях, і що є офіційною позицією міністерства. Тільки, як любить говорити один чудовий підполковник ЗСУ, є один нюанс, точніше їх кілька.

Зараз міністерство, істерично закриваясь короновірусом, намагається прикрити ті про#би, які вони встигли нафакапити за цей час, ну і плюс до всього залишити тих звичних і ніжно ними улюблених аутсорсерів.

Читати також:Суд виніс рішення у справі скасування реформи харчування

По-перше, зараз Каталог продуктів, не послуга, а саме поставка продуктів за новою системою харчування проторгувалася на всю країну. Тобто на всі в/ч. Переконатися в цьому можна на сайті Прозорро, там же висять укладені договори. Але керівництвом ГШ було прийнято рішення не переводити все в/ч на нову систему харчування (це окрема і дуже довга історія). Але харчуватися ж якось треба, тому було прийнято рішення про те, що треба їх годувати по аутсорсу.

Оголосили торги. При цьому не стали морочитися, і тупо поділили країну на 4 великих лота. Ми там з 15 року бігали чогось, метушилися, розповідали що потрібно дробити на дрібніші лоти країну, тому що ж конкуренція, більше можливостей для дрібних компаній, бла бла бла, і ще купа розумних слів. Але відважні герої почекали пару років, і дочекалися нашої відсутності в МО і хрясь, знову 4 лоти на всю країну.

Ми звичайно дуже здивувалися, але оскільки вже не впливаємо на процеси всередині міністерства – вирішили спостерігати далі. І тут несподіванка. Три з 4 лотів виграє компанія аутсорсер не зі звичного пулу старих постачальників. Компанія раніше не годувала армію, тому про їх роботу я нічого сказати не можу, але сам факт що це хтось новий особисто мене порадував.

Отже, аукціони відбулися 25 лютого. Потім звичні процедури по закону (тендерний комітет і все інше) і 3 березня приймається рішення підписати договір з компанією-переможцем (теж можна подивитися інформацію всю в тому ж прозорро) Терміни укладання договорів 10-20 календарних днів з моменту прийняття рішення. І ось логічно припустити що МО при всьому поспіху (а він же є, армію треба якося годувати) підпишуть договори відразу ж як тільки закінчаться встановлені згідно з законом 10 днів. Але ніт, сьогодні 18 число, договори не оприлюднені.

І якщо ви думаєте що старі компанії не доклали до цього руку то ха. Навіть три рази хахаха. Спочатку вони почали подавати в АМКУ скарги, але то таке, дрібниці які супроводжують кожну закупівлю. А потім вони просто виставили рахунок за обладнання, яке стоїть на кухнях в/ч новому постачальнику, бггггг. Це так мило, що у мене немає слів. Ну ось ненавиджу таке говорити, але «мижебляговорілі». Ми говорили що буде саме така ситуація при вході будь-якого нового постачальника, ми саме для цього закуповували своє обладнання замість старого. Частина цього самого обладнання, до речі, стоїть і досі на складах.

І ось цієї ситуації можна було абсолютно спокійно уникнути в принципі, перейшовши на нову систему харчування, де передбачена установка нашого обладнання в тому числі!

А сьогодні, прикриваючись короновірусом, міністерство просить продовжити контракти старих постачальників ще на рік. Без торгів, не зрозуміло за якою вартістю. Це треш. Що ще можна протягнути під короною цього вірусу я навіть уявити собі не можу, але мені здається що ось ніфіга хорошого.

І мила новина наостанок. Сьогодні одному з постачальників продуктів по каталогу в ті частини, які все таки перейшли на нову систему (106 в/ч) дзвонили з департаменту держзакупівель, і прямим текстом говорили про те, що якщо вони не відмовляться від поставок продуктів по каталогу то «на них нацькують аваковських псів» – це ось дослівно.

Охереть кричали гості.

Далі буде.

Ваша злаяПанда.

Міноборони робить відкат реформи харчування – Петреня



Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.