Суд виніс рішення у справі скасування реформи харчування

Суд виніс рішення у справі скасування реформи харчування

Сьогодні, 12 березня, Окружний адміністративний суд міста Києва відмовив одному з ФОП у задоволенні позову про визнання протиправним та нечинним наказу Міноборони від 4 березня 2019 р. №90 щодо переходу військових частин ЗСУ на нову систему харчування у 2019 році.

Нагадаємо, що у липні 2019 року суддя Альона Мазур зупинила дію наказу Міноборони про перехід на харчування за новою системою у 2019 році за позовом Алли Богдан (неодноразової учасниці продовольчих тендерів МОУ) яка вважає, що наказ № 90 містить ознаки регуляторного акту та на її думку має бути скасований, оскільки прийнятий з порушенням відповідної процедури, прописаної для регуляторних актів. Відповідно реформа була заблокована.

Під час судового засідання 2 серпня, та ж суддя Альона Мазур відмовила Міністерству оборони у поновленні дії наказу про перехід військових частин на нову систему харчування в 2019 році, пообіцявши дослухатися до доводів юристів МОУ під час розгляду справи по суті.

суддя ОАСК Альона Мазур

11 грудня 2019 року Колегія суддів Шостого апеляційного адміністративного суду розглянувши апеляційну скаргу Міністерства оборони оборони скасувала ухвалу ОАСК від 02 серпня 2019 року. Цим рішенням було скасовано заходи забезпечення позову в справі №640/12605/19 – тобто в частині призупинення наказу.

І нарешті сьогодні, після тривалого розгляду спору (з липня 2019 року) фахівцями Юридичного департаменту Міноборони доведено, що згаданий наказ Міністерства оборони не містить ознак регуляторного акту та стосується виключно діяльності військових частин (установ, закладів) Збройних Сил України, у зв’язку з чим не поширює свою дію на суб’єктів господарювання та їх діяльність й жодним чином не зачіпає їх права та законні інтереси, а також не регулює відносини між Міністерством оборони та суб’єктами господарювання.

Таким чином, судом поставлено крапку у спорі щодо правомірності впровадження нової системи харчування у Збройних Силах України. Повний текст судового рішення буде виготовлений протягом 10 календарних днів.

Як вже повідомлялося, з 1 березня 2020 року усі бойові частини ЗС України переведено на систему харчування за Каталогом, який містить 409 видів продуктів на вибір. Схожа система використовується у майже всіх арміях НАТО. Стара система харчування, що діяла до цього часу, викликала багато нарікань з боку військовослужбовців.