ВМФ США ввів в експлуатацію морську експедиційну базу

USNS Hershel Woody Williams (ESB 4)

7 березня в Норфолку, що у Вірджинії, Військово-морський флот США ввів в експлуатацію чергову експедиційну морську базу USS Hershel 'Woody' Williams (ESB 4).

USS Hershel 'Woody' Williams належить до підкласу Lewis B. Puller типу ESB (Expeditionary Sea Base) загального класу кораблів Montford Point типу ESD (Expeditionary Transfer Dock).

Судна типу ESB найбільші неатомні кораблі американського флоту, маючи повну водотоннажність 90 тис тонн, по тоннажу вони уступають лише атомним авіаносцям типу Nimitz і Gerald R. Ford, водотоннажність яких складає близько 100 000 т.

Конструкція цих суден базується на проєкті нафтових танкерів класу Alaska, виробництва National Steel and Shipbuilding Company (NASSCO), що є частиною General Dynamics. Використання комерційного проєкту забезпечує стабільність конструкції та зменшує витрати на розробку.

Судна призначені для забезпечення бойових операцій у конфліктах низької інтенсивності, і фактично є мобільною військовою базою, що має всю необхідну інфраструктуру – приміщення для розміщення військових, склади боєприпасів, ПММ, ремонтні майстерні, шпиталь та ін.

Expeditionary Sea Base

Судна ESB оснащені льотною палубою, що здатна розмістити чотири важких гелікоптери Sikorsky CH-53 Sea Stallion, приймати конвертоплани MV-22 Osprey та винищувачі F-35B. Також судно може взяти на борт чотири протимінних безпілотних катери на підводних крилах Mk 105.

ESB оснащено кранами, які забезпечують спуск та підйом 12-метрових човнів до 11 тонн (судна ESD не мають льотної палуби й здатні притоплювати корабель та приймати на палубу три десантні кораблі на повітряній подушці класу LCAC, на ESB від погружної палуби відмовились).