Програма заміни UH-60 вийшла на новий етап

Армія США визначила претендентів на заміну UH-60 Black Hawk

Сухопутні війська США визначили претендентів на заміну гелікоптерів UH-60 Black Hawk за програмою Future Long-Range Assault Aircraft (FLRAA), яких допущено до наступного етапу.

З компанією Bell та консорціумом Sikorsky-Boeing укладені контракти на доопрацювання літальних апаратів для проведення порівняльної оцінки в рамках етапу конкурентної демонстрації та зниження ризиків (CDRR), за результатами якого оберуть заміну UH-60.

Армія США визначила претендентів на заміну UH-60 Black Hawk Армія США визначила претендентів на заміну UH-60 Black Hawk

Bell пропонує вдосконалений варіант конвертоплана V-280 Valor, який вже налітав 160 годин протягом двох років, у рамках етапу демонстрації технологій (JMR TD).

Sikorsky-Boeing пропонує багатоцільовий швидкісний гелікоптер SB>1 Defiant з двома співвісними несучими гвинтами, що обертаються в різних напрямках, і гвинтом, що штовхає. Через проблеми з виготовленням лопатей, перший політ Defiant відбувся лише у березні 2019 року. Незважаючи на менший наліт SB>1 Defiant, американська армія визначила, що він задовольняє вимогам, щоб рухатись вперед за програмою FLRAA.

Серед вимог до нового літального апарата, максимальна крейсерська швидкість – близько 280 вузлів (520 км/год), бойовий радіус без дозаправки – 300 морських миль (560 км), дальність польоту без дозаправки – не менше 2440 морських миль (4520 км). Гелікоптери повинні вміщувати не менше 12 пасажирів або 4,5 тонни вантажів, при цьому вартість однієї одиниці не повинна перевищувати 43 млн доларів (UH-60 коштує армії близько $20 млн).

Конгрес у 2020 фіскальному році додатково виділив 76 мільйонів доларів на фінансування програми. Порівняльні випробування планується розпочати в 2022 році, вони проходитимуть у два етапи по року кожен. Перший підрозділ має отримати нові гелікоптери до 2030 року.

Sikorsky-Boeing зі своїм SB>1 Defiant отримав 97 млн дол США, а Bell з V-280 Valor 84 млн.

Читати також:Bell представила ударний безпілотний конвертоплан