F-35 для Польщі на 9,4 млн дорожчий ніж для США

F-35A Lightning II

Міністерство оборони США пояснило різницю в 9,4 млн доларів у вартості польських F-35A Lightning II та винищувачів цього типу, які зараз будуються для Повітряних сил США.

Нагадаємо, що 31 січня 2020 року, Польща підписала контракт на придбання 32 літаків 5-го покоління Lockheed Martin F-35A Lightning II за 4,6 млрд дол США (близько 17,8 млрд злотих). Ціна включає навчальний пакет (в т.ч. вісім тренажерів Full Mission в рамках Інтегрованого центру підтримки навчання) та логістичний пакет (повна підтримка до 2030 року).

Вартість винищувачів F-35A для Польщі вища на 12 відсотків, що складає 9,4 млн дол (36,72 млн злотих) на один літак. Причому 5 мільйонів з них – це вартість посередництва уряду США в рамках програми закордонних військових продажів (FMS), загалом 160 млн дол США, або 625 мільйонів злотих. Решта 4,4 млн доларів – закладена прогнозована інфляція.

Така ціна буде незважаючи на те, що польські літаки надходитимуть в рамках 16-23 партій, а порівнювали їх з виготовленими літаками 14-ї партії. З одного боку, через збільшення обсягу виробництва ціна F-35 повинна знижуватися. Водночас, наразі обсяги виробництва на заводі Lockheed Martin, вже перевищили 130 літаків – цьогоріч очікується близько 140. Тим часом максимальний прогнозований річний обсяг виробництва F-35A становить 160, що не набагато більше, ніж сьогодні. Як результат, ціна за один F-35A вже не має різко знижуватися.

На цьому тлі кошти, які доведеться заплатити за додаткове обладнання, яке матиме польський F-35A, на відміну від своїх американських колег, є символічними. Це вартість гальмівного парашута (крім Польщі, це рішення обрала лише Норвегія, для якої воно й було розроблено), який разом із спеціальним обтічником коштуватиме лише близько 61 тис дол за один літак.

Як втіху в Польщі розглядають те, що польські літаки будуть постачатися з бортовим комп’ютером у цільовій конфігурації та з програмним забезпеченням Block 4, а ті F-35A, що наразі передаються для ВПС США, ще проходитимуть (ймовірно коштовну) модернізацію.

Читати також:Греція планує придбати 24 винищувачі F-35A Lightning II