Право на приховане носіння зброї для захисту – бути чи ні?

Право на приховане носіння зброї для захисту – бути чи ні?

Відбулося засідання робочої групи з розробки проекту Закону «Про зброю». Наразі лишається відкритим головне питання – право громадян на приховане носіння зброї самозахисту.

Вже на початку засідання, яке відбулось 2 березня, керівник робочої групи народний депутат Олександр Дануца повідомив, що зауваження розглядаються і по певній частині з них є взаєморозуміння. Вочевидь зауваження та пропозиції оперативно та в стислий термін підготовлені представниками збройової спільноти, виявилися дієвим інструментом.

Дискутивними залишаються ще низка питань, зокрема «холодна зброя», «глушники», переспорядження (релоуд) набоїв до довгоствольної нарізної зброї тощо. Проте, на тлі безумовно важливих зауважень і відносно безболісної реакції на них, абсолютно відкритим лишається головне питання – право громадян на приховане носіння зброї самозахисту.

Читати також:Яку зброю та на яких умовах дозволять мати українцям?

Відчайдушну спробу вивести це питання за рамки обговорення зробив представник мережі магазинів «Ібіс», який запропонував регулювати це окремим законом. Проте по реакції всіх присутніх стало зрозуміло, що цей варіант є неприйнятним. Решта аргументів щодо заборони носіння зброї самозахисту, також не мали об’єктивного обґрунтування.

Для того, щоб перевести обговорення у фахову площину, юридичний радник комітету професор Павло Львович Фріс, закликав спиратися на факти і статистику і запропонував голові робочої групи Олександру Дануці витребувати у МВС статистичні данні щодо неправомірного злочинного використання зброї за останні три роки.

Українська асоціація власників зброї (УАВЗ) підтримала таку ініціативу і вважає за необхідне отримати від МВС статистику по злочинах із застосуванням зброї, а також звіт по дозвільній системі за згаданий період, що на їх думку це дозволить уникнути маніпуляцій думкою народних депутатів і дозволить робочій групі продовжити конструктивну роботу.

Читати також:Як придбати зброю в Україні: 10 простих кроків


Використані джерела:
zbroya.info