Міноборони переглянуло розмір і умови виплати допомоги

гроші

Виключно у разі смерті близьких родичів, захворювання на онкологічні та інші складні хвороби... – Міністерство оборони змінило розмір, умови та порядок виплати військовим матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань.

Нагадаємо, що цьогоріч військовим відчутно зменшили розмір цієї допомоги (до 20 разів!) – якщо в попередніх роках її максимальний розмір дорівнював місячному грошовому забезпеченню, то на 2020 рік його встановили лише у розмірі одного окладу за званням (530-1500 грн). Якщо раніше солдат міг розраховувати на 10 000 грн, тепер лише на 500.

Оприлюднення відповідного наказу Міністерства оборони викликало що викликало широкий резонанс, а Міноборони пообіцяло змінити наказ, що й відбулось вчора, 4 березня.

Так, згідно з новою редакцією наказу, матеріальна допомога у розмірі місячного грошового забезпечення виплачуватиметься військовим виключно за наявності низки підстав:

  • смерті дружини (чоловіка), батьків, дітей військовослужбовця;
  • порушення стану здоров'я військовослужбовця, перебування його на лікуванні, реабілітації, що підтверджено відповідними медичними документами (виписний епікриз, довідка про захворювання, постанова ВЛК), а саме:
    • онкологічне захворювання (хірургічне лікування, променева та (або) хіміотерапія;
    • захворювання на туберкульоз, ВІЛ/СНІД, вірусний гепатит В,С;
    • вибуття на довготривалу реабілітацію (більше одного місяця) внаслідок травм, захворювань нервової, серцево-судинної системи, опорно-рухового апарату та інших захворювань органів і систем з тяжким перебігом або наслідками, що потребують проведення багатоетапного хірургічного лікування, протезування втраченої кінцівки (кінцівок), ендопротезування, трансплантації органів, індивідуального догляду, протирецидивного лікування з довготривалим застосуванням дорогих лікарських засобів.

Решті військовослужбовців, які не мають зазначених підстав допомогу виплачуватимуть в розмірі окладу за військовим званням (530-1500 грн).

Читати також:Пільги УБД залишать лише «тим, хто щось утратив на війні»

Документ також передбачає погодження наказів про виплату матеріальної допомоги командувачем виду військ (сил, окремого роду військ), або начальниками інших відповідних органів військового управління.


наказ міністерства оборони №84 від 04.02.2020 наказ міністерства оборони №84 від 04.02.2020
Читати також:Генштаб хоче скасувати виплату за перший контракт