США погодили продаж Javelin для польської тероборони

США погодили продаж Javelin для польської тероборони

Держдеп США погодив продаж Польщі 79 пускових установок та 180 протитанкових керованих ракет Javelin та пов'язаного з ними обладнання, орієнтовною вартістю 100 мільйонів доларів.

Відповідне повідомлення оприлюднено 4 березня Агентством Міноборони США з питань співробітництва в галузі безпеки (DSCA), яке повідомило Конгресу про можливість продажу. Повідомлення про потенційний продаж вимагається американським законодавством.

Протитанкова система має піти на озброєння Військ територіальної оборони ЗС Польщі. Фінансування закупівлі передбачено бюджетом Міністерства національної оборони на 2020 рік.

До контракту також будуть включені базові тренажери, навчальні ракети, блоки охолодження батареї, набори інструментів, комплектуючі, технічна допомога від уряду США та підрядника, навчання персонал, транспортування та інші пов'язані елементи логістичної підтримки.

Основним підрядником буде Javelin JV – спільне підприємство Raytheon та Lockheed Martin (Орландо, штат Флорида та Туксон, штат Арізона). Потенційний контракт поки не передбачає угод про компенсацію, це питання визначать на перемовинах між покупцем та підрядниками.

Минулого тижня компанія Javelin Joint Venture отримала контракт від Міноборони США на технічне обслуговування українських ПТРК Javelin у рамках контракту W31P4Q-19-C-0059 щодо підтримання життєвого циклу систем, що перебувають на озброєнні 16 країн.

Читати також:«Джавелін» з польської точки зору