До боротьби з коронавірусом можуть залучити резервістів

Міноборони готується кинути на боротьбу з коронавірусом резервістів та військовозобов'язаних

Військкомати розпочали оповіщення резервістів бригад територіальної оборони для боротьби з поширенням коронавірусної інфекції, причому платити за це держава не планує.

Як стало відомо Ukrainian Military Pages із власних джерел у військовому командуванні, відповідне розпорядження видане командувачем Сухопутних військ 20 березня:

«Здійснити контрольне оповіщення резервістів та військовозобов’язаних, призначених у команди військових частин територіальної оборони, під час якого визначити осіб, які погоджуються на добровільній (безоплатній) основі приймати участь у здійсненні заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню короновірусної хвороби», – йдеться у розпорядженні.

Загалом планується залучити біля 10 тисяч резервістів, це особовий склад медичних пунктів та по два взводи від кожного зі 150 батальйонів територіальної оборони 25 бригад тероборони Сухопутних військ. Резервістів та військовозобов’язаних залучатимуть шляхом призову на позапланові навчальній збори, які мають розпочатися за окремим розпорядженням.

Не зрозуміло чому резервісти боротимуться з епідемією безоплатно, і як в такому випадку призиватимуть працюючих, адже підприємству держава має компенсувати зарплатню працівника. Щодо персоналу медпунктів – для них прийдеться призивати резервістів-медиків, які працюють у цивільних лікарнях і ймовірно й так залучені до протиепідеміологічних заходів.

Варто зауважити, що завдання територіальної оборони визначені статтею 18 Закону України «Про оборону України» і серед них немає пов'язаних з епідеміями чи надзвичайним станом:

Стаття 18. Територіальна оборона України.

Територіальна оборона України є системою загальнодержавних воєнних і спеціальних заходів, що здійснюються в особливий період із завданнями:

  • охорони та захисту державного кордону;
  • забезпечення умов для надійного функціонування органів державної влади, органів військового управління, стратегічного (оперативного) розгортання військ (сил);
  • охорони та оборони важливих об'єктів і комунікацій;
  • боротьби з диверсійно-розвідувальними силами, іншими озброєними формуваннями агресора та антидержавними незаконно утвореними озброєними формуваннями;
  • підтримання правового режиму воєнного стану.