Міноборони офіційно підтвердило відкат реформи харчування

Міноборони офіційно підтвердило відкат реформи харчування

Попри попередні заяви, що начебто всі бойові частини Збройних Сил України перейшли на нову систему харчування, сьогодні Міністерство оборони офіційно повідомило, що насправді неспроможно організувати харчування військових по новому.

Про це повідомила прессекретар міністра оборони Світлана Павловська.

Керівництвом Міністерства оборони та командуванням ЗС України було прийнято рішення щодо переводу на систему харчування за Каталогом певної кількості військових частин. Усі інші харчуються з використанням аутсорсингу. Це система, яка передбачає повний цикл дій суб’єкту господарювання від закупівлі продуктів до подачі готової їжі на стіл.

Проблемою, яка несподівано з'явилась після попередніх доповідей про успіхи, виявилась неспроможність армії утримувати штатних кухарів у частинах. Замість цього Міноборони вирішило й далі платити гроші за приготування їжі та зберігання продуктів комерційним фірмам, які фактично неможливо контролювати, що й стало причиною ініціювання реформи в 2015 році.

Суб’єкт господарювання лише закуповує продукти харчування та доставляє їх на місце. Усі інші заходи, зокрема щодо зберігання, приготування та подачі на стіл забезпечуються особовим складом відповідної служби військових частин. Цей штат складає декілька тисяч осіб у військах і на даний момент, в умовах збройного протистояння, відсутня можливість виділяти таку кількість штатних посад для сфери обслуговування.

Нагадаємо, що після першої заяви про зрив реформи харчування, яку подали під соусом проблем через епідемію коронавірусної інфекції, волонтерка і керівниця Проєктного офісу реформ МОУ Діана Петреня, яка керувала цією реформою на її початку, виступила із доволі різкою заявою на адресу вищого військового керівництва, яке повертає старі схеми.

Нагадаємо, що реформу з липня минулого року через суд намагалася загальмувати приватна підприємиця (неодноразова учасниця продовольчих тендерів МОУ), проте 12 березня 2020 року суд такі визнав правомірність впровадження нової системи харчування у ЗС України.

Проте після перемоги в суді Міноборони саме дало задню реформі.