Росія перебазувала захоплені у 2014 році кораблі ВМСУ

Росія перебазувала захоплені у 2014 році кораблі ВМСУ

Учора, 12 березня 2020 року, у причальної стінки в Інженерній бухті Севастополя розпочалось формування групи кораблів, що були захоплені в України у 2014 році.

Про це повідомляє Український мілітарний портал.

Кораблі поставлені на діючий т. зв. «бойовий» причал, який використовується 41-ю бригадою ракетних катерів Кримської ВМБ ЧФ РФ. Днем раніше звідси пішли МРК проєкту 21631. Першим був пришвартований великий розвідувальний корабель «Славутич» (U510) проєкту 12884, далі днем до нього був поставлений ВДК «Костянтин Ольшанський» (U402) пр. 775.

Росія перебазувала захоплені у 2014 році кораблі ВМСУ

З моменту окупації Криму ці кораблі вперше зібрались у цьому місці, до 2014-го року вони штатно базувались біля сусіднього причалу на місці стоянки ВМС ЗС України.

Мета маневрів наразі невідома. Зауважимо, що у 2016-у році з’являлась інформація, що Росія здійснювала підготовку захопленого великого десантного корабля «Костянтин Ольшанський» до бойового використання, проте станом на березень 2020 року цього не відбулось.

Росія перебазувала захоплені у 2014 році кораблі ВМСУ

Впродовж останнього року через велику інтенсивність використання у т. зв. «Сирійському експресі» – логістичній операції з забезпечення російського угрупування в Сирії, відбулось щонайменше дві поломки російських десантних кораблів – ВДК «Цезарь Куников» зламався під час навчань у районі мису Херсоне, а ВДК «Орск» здійснював перехід з Сирії до Севастополя на буксирі і був помічений у такому стані під час переходу Босфором у січні 2020 року.