Словаччина підписала контракт на поставку ПТРК Spike LR2

Словаччина підписала контракт на поставку ПТРК Spike LR2

Міноборони Словацької Республіки підписало угоду з Eurospike (спільне підприємство Rafael Advanced Defense Systems, Diehl Defense та Rheinmetall Electronics) на поставку нерозкритої кількості багатоцільових керованих ракет та пускових установок Spike LR2.

Замовлення здійснено через Агентство підтримки та закупівель НАТО. У Rafael підкреслюють, що Словаччина шоста країна, що обрала оновлені системи Spike LR2 5-го покоління. Також Словацька Республіка, 19-та країна ЄС або НАТО, яка використовує ракети Spike.

Spike LR2 – новітня багатоплатформна, багатоцільова керована ракета 5-го покоління збільшеної до 5,5 км дальності застосування. Spike LR2 реалізує принцип «вистрілив і забув», перенацілювання у польоті, ураження прихованих цілей поза межами зони видимості та можливість запуску по цілях за їх координатами.

Головка самонаведення Spike LR2 включає неохолоджувану інфрачервону матрицю і кольорову телекамеру високої роздільної здатності. Система обробки отриманого сигналу використовує елементи штучного інтелекту і зокрема здатна відстежувати малоконтрастні цілі, ті що швидко ховаються, а також працювати в умовах поганої видимості. Ракета може приймати цілевказання не лише від своєї ПУ, а й з тактичної системи управління.

Словаччина підписала контракт на поставку ПТРК Spike LR2

Словацька армія має намір використовувати ракети Spike не тільки в портативних пускових установках (Improved Command Launch Unit, ICLU), але й у самохідних варіантах. Системи Spike-LR2 повинні замінити на озброєнні радянські ракетні пускові установки 9K111 «Фагот» та 9K113 «Конкурс» та підвищити ефективність у боротьбі з важкими бойовими машинами.

Нагадаємо, що перші партії нових модифікацій ПТРК Spike SR, Spike LR2 та Spike ER2 нещодавно почала приймати армія Латвії, яка підписала контракт у лютому 2018 року.