Зеленський пояснив чому ветував відміну Стройового статуту

Депутати проголосували за скасування Стройового статуту

Стало відомо чому Президент України Володимир Зеленський ветував законопроєкт №2466, якій мав скасувати Стройовий статут, як закон з 1 березня 2020 року.

Як повідомляли Ukrainian Military Pages, 26 лютого президент повернув, прийнятий голосами 278 народних депутатів, закон без підпису та зі своїми пропозиціями. Сьогодні ці пропозиції стали доступні для перегляду на вебпорталі Верховної Ради України.

Президент зазначив, що передбачена законом передача Міністерству оборони повноважень затверджувати Стройовий статут, шляхом надання доручення Кабінету Міністрів не відповідає Конституції України. Крім того законом, що надійшов на підпис, не передбачено поширення наказу Міноборони (нового статуту) на військовослужбовців інших військових формувань.

Дія Стройового статуту ЗСУ, який мали скасувати, поширюється не лише на ЗС України, а й на військовослужбовців Служби зовнішньої розвідки України, Служби безпеки України, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Управління державної охорони України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, органів спеціального призначення з правоохоронними функціями.

Відповідно президент пропонує внести необхідні зміни до інших законів стосовно наділення Міністерства оборони України повноваженнями визначати стройові прийоми, а також поширення дії відповідних положень (наказу Міноборони) на військовослужбовців усіх військових формувань та відповідно визначити нову дату набрання Законом чинності.

Нагадаємо, що сході зауваження до законопроєкту №2466 висловлювались у висновку Головного науково-експертного управління Верховної Ради, яке також зауважило на доцільності скасування Статуту внутрішньої служби ЗС України і Статуту гарнізонної та вартової служби.