ДОЗ-2020: Гроші теж стріляють… або дивні нововведення

Автор: Михайло Забродський
ДОЗ-2020: Гроші теж стріляють…

«Гроші теж стріляють…» – така цитата з класики добре знайома всім. У ДОЗа на 2020 рік теж є своя складова саме таких «стріляючих» грошових сум.

І мова на цей раз йде не про гроші, які перетворюються на, скажімо, дефіцитні боєприпаси або озброєння і військову техніку. Сьогодні поговоримо саме про грошові кошти...

Всім, хто знайомий хоча б поверхово, із механізмом державних закупівель, добре відомий механізм надання так званих Державних гарантій Міністерства фінансів України.

Михайло Забродський
Михайло Забродський

Суть роботи цього механізму досить проста – вона полягає в отриманні державними замовниками (в нашому випадку – Міністерством оборони України) кредитного фінансування на закупівлю, ремонт і модернізацію озброєння і військової техніки.

Механізм дієвий, і, час від часу, єдиний який би дозволяв постачання до ЗС України певних зразків озброєння і обладнання від вітчизняних виробників. Наприклад, у 2016 році ДП «Харківський бронетанковий завод» отримало 943 млн грн на постачання до ЗС України бронетранспортерів БТР-4, а скандально відоме ДП «Житомирський бронетанковий завод» у 2018 році – 891 млн грн на ремонт БМП-1 і БМП-2…

Як бачимо суми, які фігурують при наданні державних гарантій складно назвати незначними. Загалом протягом 2015-1019 років, використовуючи механізм кредитування та надання державних гарантій, Міністерство оборони України отримало нової та відремонтованої техніки на мільярди гривень.

І ось, у проекті ДОЗ на 2020 рік з’явилося таке собі нововведення – виділення коштів у сумі 2,8 млрд грн на дострокове погашення раніше виданих зобов’язань. Все б нічого, борги, як відомо, потрібно віддавати. Але…таке термінове погашення не вимагається умовами кредитних договорів! Можна лише припускати імовірність певної «змови» обороного відомства з державними банками, які достроково отримують мільярди гривень.

Таке погашення просто «проковтне» частину оборонного бюджету у 2,8 млрд. грн. Можливо, тих самих мільярдів, яких нам так не вистачає на оперативно-тактичні ракети і самохідні артилерійські установки «Богдана»…?

Читати також:Президент затвердив державне оборонне замовлення

Михайло Забродський

Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.