Київський завод автоматики збільшив прибутки на 19% та визначив перспективи розвитку на 2020 рік

пуск торпеди

Попри зменшення чистого доходу на 12% (90,6 млн проти 103,5 млн у 2018-му) ПАТ «НВО «Київський завод автоматики» на 19% збільшило прибутки в порівнянні з попереднім роком.

Зокрема за підсумками 2019 року підприємство, що виробляє системи стабілізації озброєння для бронетехніки, а також визначено Міністерством оборони головним з ремонту та модернізації мінно-торпедного озброєння, отримало чистий прибуток 10,1 млн грн проти 8,5 млн у 2018 році, що зазначається в оприлюдненій фінансовій звітності товариства.

Читати також:Прокуратурі не сподобався ремонт торпед «Техімпексом»

Загальна кількість працівників станом на 31 грудня 2019 року складала 315 чол.

Київський завод автоматики збільшив прибутки Київський завод автоматики збільшив прибутки

Варто зауважити, що при майже однакових показниках собівартості продукції (56,9 млн грн у 2019-му році та 62,9 млн у 2018-му), у 2019 році підприємство значно (понад 40%) зменшило адміністративні витрати – 28 млн грн проти 46 млн у 2018 році.

Коефіцієнт ліквідності підприємства за 2019р. – 1,414 – характеризує достатність ресурсів підприємства, які можуть бути використані для погашення його поточних зобов’язань.

Читати також:ТОП ОПК - 2019: Щорічний рейтинг підприємств ОПК України

Дебіторська заборгованість перед підприємством (за продукцію, роботи, послуги) – 51 млн грн.

Зокрема Київському заводу автоматики заборгували Житомирський бронетанковий завод (ЖБТЗ), Київський бронетанковий завод (КБТЗ), ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт». Для стягнення заборгованості з КБТЗ направлено позов до суду. Стосовно ЖБТЗ підписано договір про реструктуризацію заборгованості та отримано перші платежі.

НВО «Київський завод автоматики» має замкнений цикл виробництва та виробляє системи стабілізації озброєння і устаткування, що застосовуються в системах управління вогнем різних бойових модулів для багатьох зразків бронетехніки. Підприємством виконуються поставки за замовленнями Міністерства оборони, Національної гвардії України, а також на експорт.

Стабілізатори озброєння

Державна частка у статутному капіталі ПАТ «НВО «Київський завод автоматики» складає 93,0739%. Зазначений пакет акцій було передано в управління корпоративними правами ДК «Укроборонпром» відповідно до постанови КМУ від 04.07.2012р. №716 «Деякі питання управління ДК «Укроборонпром» корпоративними правами держави».

Для ведення господарської діяльності товариство має наступні ліцензії:

  • Державного космічного агентства України Серія АД №073956 «Розроблення, випробування, виробництво складових частин ракет-носіїв, складових частин космічних апаратів», строк дії з 16.10.2012р. – необмежений;
  • Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Серія АВ № 597937 «Розроблення, виготовлення, реалізація, ремонт і модернізація військової техніки, військової зброї і боєприпасів до неї» строк дії з 28.01.2013р. – необмежений;
  • Державної служби України з контролю за наркотиками Серія АЕ № 637866 «Придбання, зберігання, перевезення, використання прекурсорів (списку 1 таблиці IVта списку 2 таблиціIV) «Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів» строк дії по 29.04.2020р.;
  • Спеціальний дозвіл Служби безпеки України на провадження діяльності, пов'язаної з державною таємницею №КВ1-2017-45 від 28.04.2017р., строк дії по 01.04.2021р.

Основними споживачами продукції Товариства є:

щодо стабілізаторів озброєння для легкої бронетехніки:

  • Державне підприємство «Житомирський бронетанковий завод»
  • ДП «Харківське конструкторське бюро машинобудування ім.О.О.Морозова»
  • ДП «Київський бронетанковий завод»

щодо двигунів МИ-22УМ для БМ-21 - ДП «Шепетівський ремонтний завод»;

також дочірні компанії ДК «Укрспецекспорт» – ДП ДГЗП «СпецТехноЕкспорт» (прилади керування мінно-торпедного озброєння для потреб ВМС Індії), ДП «Укроборонсервіс» (вільні гіроскопи ДК26 для потреб індійської компанії ECIL, м. Хайдарабад).

Крім того укладений договір з ДП «Антонов» на ремонт блоків БДГ-01 та були надані послуги з виготовлення деталей на замовлення ДП «Жулянський машинобудівний завод «ВІЗАР».

Перспективи розвитку розглядаються за двома основними напрямками діяльності:

  1. Стабілізатори озброєння для легкої бронетехніки, запасні частини для ремонту легкої бронетехніки, в т.ч. повітряні компресори АК-150СВ, АК-150МКВ, датчики для прицільних комплексів бронетанкової техніки.
  2. Прилади керування мінно-торпедних, ракетних озброєнь та вироби «Протон», «Сирена» за темою «Глибина».


Стабілізатори озброєння, запасні частини для ремонту легкої бронетехніки

Вироби з першої групи підприємством просуваються на ринку після 2014 року, в основному, для потреб Міністерства оборони України та Національної гвардії України. 90% поставок виробів припадає на виробників кінцевої продукції, а саме: КБТЗ, ЖБТЗ, ХКБМ та до 10% виробів цієї групи будуть постачатися через ДК «Укрспецекспорт» до Алжирської Народної Демократичної Республіки та інших країн.

Стабілізатори озброєння

На внутрішньому ринку України по стабілізаторах озброєння для легкої бронетехніки підприємство зберігає монопольну позицію протягом більш ніж 10 років. Потенційним конкурентом по стабілізаторам озброєння є ТОВ «ВЕЙТ», Київська обл., м. Васильків з СУВ «Курсор» та ТОВ «ІнтерПроІнвест», м. Київ з СУВ «ФАЛЬКОН». За наявною інформацією ХКБМ також здійснює розробку нової СУВ, до складу якої входить стабілізатор озброєння.

Цей ринок має високий бар'єр входження через те, що для виробництва товарів цієї групи необхідно мати власні виробничі потужності та великий досвід з розробки та виготовлення складних механічних пристроїв. Товариство має повний технологічний цикл з виробництва всіх складових частин цієї продукції, включаючи датчики, електродвигуни, електронні блоки.

Проведені попередні консультації щодо виробництва прицільних комплексів для бронетехніки та високоякісних тепловізорів для потреб Збройних сил України за документацією та технологією цих компаній.

На першому етапі передбачається освоєння складальних операцій та виготовлення окремих механічних деталей та вузлів з одночасною поставкою критичних компонентів (ПЗС матриць, оптичних елементів, твердотільних гіроскопічних датчиків кутової швидкості) від іноземних виробників. Тісна співпраця з такою компанією передбачатиме також адаптацію внутрішніх бізнес процесів Товариства, зовнішньої логістики, запровадження системи контролю якості згідно з європейськими нормами та стандартами НАТО.

Продуктова політика в цьому сегменті передбачає поступову модернізацію стабілізаторів озброєння для легкої бронетехніки. Товариством на даний час розроблено новий цифровий стабілізатор озброєння СВУ-500-7Ц, побудований на новій елементній базі.

Товариством розширюється номенклатура виробів цієї групи в рамках програми імпортозаміщення ДК «Укроборонпром». Зокрема проводяться переговори з ДП «НВК «Фотоприлад», КП СПБ «Арсенал» щодо виробництва двигунів ГМ40-01, ДМ-009-02, трансформаторів обертових ВТ-14, ВТ-71, ВТ-100, датчиків кута ДУ-01-02, ДУ-32 та СКТ-265Д для застосування в прицільних комплексах танків.

Товариством освоєно виробництво електродвигунів МИ-22УМ для використання в системах залпового вогню «Град», які ремонтуються та виготовляються Шепетівським ремзаводом.

Також проводяться роботи з освоєння серійного виробництва малогабаритних гіроскопічних датчиків кута МГДКК-05, які планується постачати за замовленням ПАТ «Київський завод «РАДАР» для авіаційних керованих ракет виробництва ДАХК «Артем».

Для просування продукції за цим напрямком Товариство співпрацює з ДП «ХКБМ», як головним розробником бронетехніки в Україні, а також з іншими підприємствами ДК «Укроборонпром», що спеціалізуються на цьому виді продукції. Постійно налагоджуються нові зв’язки з метою розширення номенклатури та обсягу цих товарів. Підприємствам - спецекспортерам надаються необхідні рекламні та технічні матеріали з метою залучення іноземних замовників.

Взагалі, враховуючи динаміку збільшення державного оборонного замовлення за цією групою товарів протягом 2014-2019р.р., можна зробити висновок, що цей ринок з урахуванням імпортозаміщення, є стабільно зростаючим.


Прилади керування мінно-торпедних, ракетних озброєнь
та вироби «Протон», «Сирена» за темою «Глибина»

модернізований  підводно-надводний Протон

Практично всі прилади керування мінно-торпедним озброєнням, що виготовляються товариством, експортуються до країн, на озброєнні ВМС яких знаходяться надводні та підводні кораблі виробництва СРСР. Поставки цих приладів здійснюються через ДК «Укрспецекспорт» та його дочірні підприємства.

Мінно-торпедне озброєння, що вироблялось СРСР, має модульний принцип побудови і монопольним розробником та виробником приладів керування практично всіх типів мінно-торпедного озброєння з 50-х років минулого сторіччя до цього часу є ПАТ «НВО «Київський завод автоматики».

Мінно-торпедні озброєння мають дуже тривалий життєвий цикл (більше 30 років). В процесі експлуатації основні замовники цих виробів (ВМС Індії, КНР, В’єтнаму та інш.) проводять закупівлі приладів керування у значних (по декілька мільйонів дол США) обсягах з метою поповнення арсеналів та для заміни виробів, щодо яких скінчилися терміни експлуатації. КЗА поставляється також нестандартне обладнання для приготування та ремонту цих приладів.

Міноборони визначило Київський завод автоматики в якості головного підприємства з ремонту та модернізації мінно-торпедного озброєння. У 2019 році підприємством був проведений ремонт приладів керування виробів 260 (протичовнова самонавідна електрична торпеда СЭТ-65), на цей рік планується включити до державного оборонного замовлення роботи з ремонту та модернізації торпед СЭТ-65, які перебувають на озброєнні ВМСУ.

торпеда СЭТ-65

На даний час виконуються договори на експорт нестандартного обладнання для приготування та ремонту приладів керування мінно-торпедним озброєнням через ДГЗП «СпецТехноЕкспорт» та приладів керування авіаційною торпедою ДК-26 через ДП «Укроборонсервіс».

З метою просування товарів цієї групи на зовнішній ринок КАЗ приймає участь міжнародних виставках озброєнь, постійно працює із спецекспортерами: ДК «Укрспецекспорт», ДП ДГЗП «СпецТехноЕкспорт», ДП «Укроборонсервіс», ДЗТІП «Промоборонекспорт» та здійснює моніторинг наявних потреб кінцевих споживачів цих виробів.

Впродовж останніх п’яти років обсяг замовлень на цьому ринку залишався на стабільному рівні, і має перспективи збереження в тих же обсягах ще на період 5-10 років. Для підтримки цієї тенденції Товариством провадяться роботи з модернізації та продовження назначених термінів служби цих приладів.

Поріг входження на цей ринок є високим через необхідність великих капіталовкладень в технологічну підготовку виробництва, та через тривалий процес освоєння випуску широкої номенклатури приладів за цим напрямком.

Сервісне обслуговування цієї апаратури в місцях базування флоту здійснюється спеціалізованими підприємствами кінцевого користувача. Якісний ремонт та відновлення приладів керування мінно-торпедних озброєнь в більшості випадків можливо виконати лише в умовах заводу-виробника. Є запити від споживачів, зокрема з Польщі, щодо виконання ремонтних робіт приладів курсу торпед з продовженням призначених термінів експлуатації. Відповідна комерційна пропозиція направлена через ДЗТІП «Промоборонекспорт» інозамовнику.

Через відсутність в Україні виробників мінно-торпедного озброєння для Товариства є важливим збереження кооперації з АТ «Машиностроительный завод им. С.М. Кирова» (Казахстан) та ВАТ ТНК «Дастан» (Киргизстан), з якими проводяться переговори та підтримується взаємодія з питань спільних поставок товарів цієї групи на ринки третіх країн (Індія, В’єтнам, КНР, та ін.).

модернізований  підводно-надводний Протон

Товариством розширюється номенклатура виробів цієї товарної групи в рамках теми «Глибина» для потреб Міністерства оборони України. Для виконання ремонту та модернізації виробів «Сирена» і «Протон», які призначені для транспортування бойових плавців і вантажів, розроблена конструкторська і технологічна документація, спроектовано і виготовлено спеціальне оснащення, організовано ділянку для складання виробів, розробляється стендове та допоміжне обладнання.

В цілому метою діяльності Товариства на цьому ринку є збереження існуючого обсягу поставок протягом 5-10 років, що відповідає прогнозованій тривалості життєвих циклів кораблівносіїв мінно-торпедних озброєнь.