7 найрідкісніших військових уніформ США у новітній історії

7 найрідкісніших військових уніформ США новітньої історії

Незабаром армія США матиме новий ретро-стиль, отримавши «зелену армійську» форму, засновану на «рожево-зеленій» уніформі ДСВ. Синя ж службова форма згодом зникне. Водночас деякі предмети форми, що не часто використовуються, залишаються в обігу тривалий час, через специфічні війська, що їх носять, чи просто тому, що їх варто зберегти.

Сайт Military.com розповів про кілька таких рідкісних предметів. Деякі досі використовуються (хоча, можливо, доведеться їх добре пошукати), а інші недавно такі були скасовані.

7. Вечірній плащ морської піхоти

Практично «вимерлий у дикій природі», але все ж дозволений до носіння – це плащ «човником» для офіцерів та старших унтер-офіцерів чоловіків (The Marine Corps' Evening Dress Boat Cloak). Він призначений для вечірнього вбрання, але його також можна носити з синьою уніформою A/B для офіційних заходів - якщо тільки синя форма плаття не є формою дня.

Вечірній плащ морської піхоти

Існують не підтверджені докази використання плаща, проте його рідкість, мабуть, найкраще пояснити тим, що він виготовляється на замовлення і може коштувати понад 1000 доларів.

6. Біла армійська форма

Протягом більшої частини військової історії США біла форма використовувалась не лише ВМС. Військово-повітряні сили та армія (сухопутні війська) також носили білу форму. Уніформа призначалась не лише для офіційних церемоній. Її носили як повсякденну форму військовослужбовці, які проходили службу у тропічному кліматі, наприклад, у Зоні Панамського каналу (колишня територія США).

Біла армійська форма

Начальник штабу Повітряних сил США Меррілл МакПік скасував білу уніформу для ВПС на початку 1990-х, морська піхота її носила до 2000 року. Армія, яка трималася трохи довше, скасувала білу форму в 2007 році.

5. Сині тропічні шорти Берегової охорони

Сьогодні, деякі ветерани Берегової охорони іноді називають свою повсякденну тропічну форму, як «блактина довга» (Tropical Blue Long), замість Tropical Blues. Причина в тому, що раніше була «коротка» версія з шортами – Tropical Blue Short.

Проте шорти, які екіпажі БОХОР носили разом із сорочкою-поло, вже давно скасовані.

4. Зелена форма морської авіації

Якщо армія може носити біле, то чому військово-морський флот не може носити зелене? Від свого початку військово-морська авіація носила зелену форму (Navy Aviation Greens), відмінну від форми інших військ. Польоти були брудною роботою, а плями мастила та палива, псували повсякденну форму, й «авіаційна зелена» стала робочою формою авіаторів.

Зелена форма морської авіації

Navy Aviation Greens протягом багатьох років зазнала незначних змін, проте одне залишилось тим самим: зелений колір. Лише у 2010 році зелену робочу форму в авіації ВМФ витіснив цифровий «аквафляж» або «чорниця» (blueberry), з якою до речі ВМФ прощався в 2019 році.

3. 1-й кавалерійській загін армії США

Коли ви думаєте викликати кавалерію, це саме ті хлопці. 1-й кавалерійській загін – не лише єдина кавалерійська частина, яка все ще дійсно їздить на конях, він також єдиний підрозділ армії, що має форму, яка прославляє дні слави американської кінноти.

1-й кавалерійській загін армії США

Історична форма доповнюється карабінами Springfield моделі 1873 року, кавалерійськими шаблями 1860 року та револьверами Colt «Миротворець» 45 калібру.

2. Перша частина Філадельфійської міської кавалерії

Перша частина Філадельфійської міської кавалерії

Перший загін Філадельфійської міської кавалерії у парадній формі та шоломах з ведмежої шкіри на цьогорічному святкуванні Дня Незалежності. Рік створення підрозділу – 1774.

Перший загін Філадельфійської міської кавалерії Національної гвардії Пенсильванії – це військова частина, старіша за саму армію США. Як такий, загін має кілька спеціальних положень, які звільняють його від деяких дії законів про міліцію кінця 1790-х років, які організовували та стандартизували армію, тому тут від традицій ніколи не відходили – включно з характерною парадною формою.

1. Охорона (гвардія) головнокомандувача

Офіційно, рота «А» 4-го батальйону 3-го піхотного полку армії США (Стара гвардія) може бути викликана, щоб допомогти контролювати громадянські заворушення в районі Вашингтона (округ Колумбія). Але з дворічного ювілею США, рота «А» виконує церемоніальні обов'язки.

Охорона (гвардія) головнокомандувача

На офіційних державних церемоніях, таких як інавгурація президента чи державний візит іноземного лідера, цей спеціальний підрозділ одягає сині мундири, напудрені перуки та трикутні капелюхи епохи континентальної армії, доповнений мушкетом «Бура Бесс» (Brown Bess, офіційно – «Мушкет сухопутного зразка») – зброєю тогочасної піхоти.

Читати також:Удвічі легша та ушестеро дорожча – форма спецпризначенців