Щодо самоізоляції військових через поширення COVID-19

Щодо самоізоляції військових через з поширення COVID-19

Роз'яснення Юридичної служби Збройних Сил України щодо порядку самоізоляції військовослужбовців у зв’язку із поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Відповідно до статті 29 Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб” з метою запобігання поширенню на території України, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 11.03.2020 № 211 “Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2”.

Відповідно до зазначеної постанови військовослужбовці, які мали контакт з хворим на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2, або хворіють на зазначену хворобу та не потребують госпіталізації, є особами, що потребують самоізоляції.

Особи, які потребують самоізоляції, зобов’язані утримуватися від контакту з іншими особами, крім тих, з якими спільно проживають, відвідування громадських місць.

Дозволяється відвідування у невідкладних випадках місць торгівлі продуктами харчування, засобами гігієни, лікарськими засобами, виробами медичного призначення та закладів охорони здоров’я за умови використання засобів індивідуального захисту та дотримання відстані не менш як 1,5 метра.

Особи, що відвідували країни/регіони із місцевою передачею вірусу в громаді (крім водіїв та обслуговуючого персоналу вантажних транспортних засобів, членів екіпажів повітряних і морських, річкових суден, членів поїзних і локомотивних бригад, якщо немає підстав вважати, що вони були в контакті з особою, хворою на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2), вважаються такими, що мали контакт з хворим на зазначену хворобу, і підлягають обов’язковій обсервації (ізоляції) протягом 14 днів після перетину державного кордону у спеціалізованих закладах, які визначаються Київською міською, обласними державними адміністраціями.

Враховуючи зазначене вважається за доцільне:

  • строк самоізоляції хворого та осіб, які потребують самоізоляції внаслідок контакту з хворим визначати на підставі висновку лікаря;
  • відповідно до Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України офіцери та військовослужбовці військової служби за контрактом, за висновком лікаря можуть залишатися для лікування на квартирах (удома).

По закінченні терміну самоізоляції військовослужбовці у разі потреби направляються на повторний медичний огляд.

Про звільнення від виконання службових обов’язків офіцерів і військовослужбовців військової служби за контрактом і про вихід їх на службу після хвороби оголошується в наказі по військовій частині.