Полетів серійний MQ-9B SkyGuardian

Полетів серійний MQ-9B SkyGuardian

Перший серійний багатоцільовий безпілотник MQ-9B SkyGuardian, що є вдосконаленою версією Predator B або MQ-9 Reaper компанії General Atomics, розпочав льотні випробування.

Про це повідомляє пресслужба General Atomics Aeronautical Systems, Inc (GA-ASI).

Перший політ апарату під номером BC03 відбувся 30 березня 2020 року на аеродромі GA-ASI в Ель-Міраж, у Каліфорнії. Він використовуватиметься для наземних і льотних випробувань, перевірки можливостей апарату та збору даних для сертифікації льотної придатності.

На стадії виробництва вже перебуває наступний апарат BC04 (також відомий як UK1), який стане першим БпЛА Protector RG Mk.1, що буде поставлений Королівським повітряним силам Великої Британії (RAF), що наразі є головним замовником безпілотної системи.

Багатоцільовий MQ-9B створений для роботи у будь-яку погоду, має захист від блискавки, систему проти обмерзання та стійкій до пошкоджень. SkyGuardian та його морський варіант SeaGuardian, має розроблену GA-ASI систему виявлення та запобігання зіткненням. Здатний перебувати у повітрі до 35 годин. Крейсерська швидкість на висоті 7,5 тис м – 388 км/год.

Крім Великої Британії, MQ-9B було обрано Австралійськими силами оборони (ADF) в рамках проекту Air 7003. Також зацікавленість у придбанні дронів MQ-9B виявила Бельгія.

Нагадаємо, що на початку минулого року компанія MBDA отримала контракт на інтеграцію самонавідних ракет класу «повітря-земля» Brimstone у систему Protector RG Mk.1 Королівських ВПС. Protector зможе нести три легких ракети Brimstone на одній точці підвиски (яких має дев'ять), тобто пропонує більше навантаження, ніж Reaper, якого він замінить.