Львівський завод передав ЗСУ чотири пожежних танки

Львівський завод передав ЗСУ чотири пожежних танки

Львівський бронетанковий завод передав військовим чотири відремонтовані та модернізовані броньовані гусеничні пожежні машини ГПМ-54, ще три танки на завершальній стадії.

За словами директора держпідприємства Віктора Андрощука завод завантажений контрактами в рамках державного оборонного замовлення до серпня 2020 року. Переважно, це ремонт та модернізація танків Т-64. Водночас, на підприємстві сподіваються до того часу отримати від Міністерства оборони нове держоборонзамовлення на 2020 рік.

ГПМ-54 на сьогодні є єдиною броньованою пожежною гусеничною технікою у ЗС України. Машина необхідна для гасіння пожеж різної складності на арсеналах та складах боєприпасів де доступ іншої техніки неможливий. Створена на базі танка Т-55 машина містить ємність з водою на 10 куб.м, і бак для піни в 1,1 куб.м та може гасити пожежу водою на відстані до 60 метрів.

Львівський бронетанковий завод (ЛБТЗ) – єдине в Україні підприємство, шо виготовляє та здійснює капітальний ремонт пожежних танків. Багато комплектуючих до цієї техніки або вже не випускаються, або були російського виробництва, проте на заводі освоїли виготовлення частини з них. Також, щоб осучаснити стару радянську бронетехніку, конструктори ЛБТЗ спільно з конструкторсько-технологічним центром Озброєння ЗС України оновили конструкторську документацію для забезпечення вимог військових та ефективної роботи.

Львівський завод передав ЗСУ чотири пожежних танки

На оновлені ГПМ-54 встановлено нове гідравлічне обладнання європейських виробників для управління лафетним стволом, бульдозерним обладнанням і механізмом підйому кузова, нове бульдозерне обладнання з грейдерним положенням, допрацьовано можливість включення пожежного насоса лафетного ствола без зупинки основного двигуна на місці та в русі.



Використані джерела:
Офіційний вебсайт ДК «Укроборонпром»