В Одесі розробили лабораторію діагностування авіатехніки

В Одесі розробили лабораторію діагностування авіатехніки

Одеський авіаційний завод розробив та виготовив прототип мобільної Лабораторії технічного діагностування авіаційної техніки на замовлення Міністерства оборони України.

Розробка одеситів має прийти на зміну морально застарілим приладам неруйнівного контролю технічного стану авіаційної техніки, які використовуються у Повітряних Силах ЗС України з 60-80 років минулого століття, повідомляє пресслужба Укроборонпрому.

Призначення нової лабораторії – дослідження технічного стану літаків та вертольотів, їх двигунів та складових частин в авіаційних підрозділах Повітряних Сил та на авіаційних ремонтних заводах для визначення можливості продовження їх життєвого циклу.

Лабораторія являє собою кузов-фургон із системами автономного електроживлення та життєзабезпечення, розташованого на базі автомобіля підвищеної прохідності КрАЗ. Кузов-фургон розділений на два відсіки: робочий салон для операторів дефектоскопічного контролю та аналізу ПММ, а також вантажний відсік для зберігання допоміжного обладнання.

До складу діагностичного обладнання лабораторії входять сучасні прилади вітчизняних виробників (ТОВ «Промприлад», ТОВ «НВП «Укрінтех», ТОВ «НВФ «Діагностичні прилади») та провідних зарубіжних фірм (Olympus, ITW Magnaflux GmbH, STARMANS electronics, s.r.o., MR® Chemie GmbH, Aolong group), що дозволяє залучати всі основні методи неруйнівного контролю. Використання цих приладів дозволяє виявляти поверхневі, підповерхневі і глибинні дефекти, як металевих, так і стільникових багатошарових виробів авіаційної техніки, а також місць їх розташування з відносною похибкою не більше 5%.

Лабораторія може використовуватися як у військовій, так і у цивільній авіації. Вона забезпечує:

  • діагностування технічного стану виробів авіаційної техніки засобами неруйнівного контролю та вимірювальної техніки загального призначення;
  • експрес-контроль якості пально-мастильних матеріалів та спеціальних рідин в польових умовах;
  • автоматизоване накопичення даних про технічний стан виробів авіаційної техніки від дефектоскопічного обладнання;
  • аналіз результатів дослідження виробу авіаційної техніки і встановлення його фактичного технічного стану.

Наразі дослідний зразок лабораторії проходить державні випробування, після їх завершення, орієнтовно восени, розробку буде передано Збройним Силам України. На підприємстві зазначають, що створення такої лабораторії є тільки початком на шляху переведення системи неруйнівного контролю у державній авіації на сучасний рівень.

В Одесі розробили лабораторію діагностування авіатехніки В Одесі розробили лабораторію діагностування авіатехніки В Одесі розробили лабораторію діагностування авіатехніки В Одесі розробили лабораторію діагностування авіатехніки В Одесі розробили лабораторію діагностування авіатехніки В Одесі розробили лабораторію діагностування авіатехніки