Будівництво російських УДК коштуватиме 100 млрд руб

Автор: Ганна Марко
УДК типу Містраль

Будівництво двох російських універсальних десантних кораблів на заводі «Затока» у Криму обійдеться приблизно в 100 млрд рублів, контракт мають підписати до кінця квітня.

Про це в п'ятницю, 10 квітня, повідомила російська інформаційна агенція ТАСС з посиланням на джерело в оборонно-промисловому комплексі.

Контракт на будівництво кораблів має бути підписаний у третій декаді квітня. Вартість вертольотоносців складе трохи менше 100 млрд рублів

Він зазначив, що закладка УДК на керченському заводі КСЗ «Затока» (Залив) повинна відбутися в перших числах травня. «Головний корабель планується передати флоту в 2026 році, другий вертольотоносець – в 2027 році», – повідомило джерело.

Зазначається, що ТАСС не має офіційного підтвердження наданої джерелом інформації.

Раніше джерела в ОПК та суднобудівній галузі повідомили агентству, що технічний проєкт на УДК підготовлений і відповідає техзавданню главкомата ВМФ. Повна водотоннажність вертольотоносців становитиме близько 25 тисяч тонн, максимальна довжина корпусу – близько 220 метрів. Один корабель зможе нести на борту понад 20 важких вертольотів, отримає докову камеру для десантних катерів і зможе перевозити до 900 морських піхотинців.

УДК типу Містраль

Керченський суднобудівний завод «Затока» – одне з найбільших суднобудівних підприємств у Східній Європі. Останні 20 років завод переважно виготовляв корпуси суховантажів і балкерів, виконував замовлення для бурових платформ і займався ремонтом. Корабельня у Керчі має стапельне місце для будівництва кораблів і суден довжиною до 300 метрів і шириною до 50 м.

На першому фото французький УДК типу «Mistral»