Super Tucano готується до служби у ВПС Нігерії

Super Tucano готується до служби у ВПС Нігерії

У США, 16 квітня, здійснив перший політ турбогвинтовий легкий штурмовик (навчально-бойовий літак) Embraer A-29 (EMB-314) Super Tucano, побудований для ВПС Нігерії.

Про це повідомляє Український мілітарний портал з посиланням на пресслужбу Embraer.

Постачання літаків, що вироблятимуться спільним підприємством Sierra Nevada та Embraer у Джексонвіллі (штат Флорида) здійснюватиметься у рамках програми зовнішніх військових продажів Міністерства оборони США (Foreign Military Sales).

Super Tucano готується до служби у ВПС Нігерії

EMB 314 Super Tucano / A-29 – розробка бразильської Embraer. Розроблявся як навчальний літак, проте згодом був доопрацьований для застосування у якості легкого штурмовика. Літак має одномісну (А-29А) і двомісну (A-29B) версії.

Перший політ здійснив у 1999 році, в експлуатації з 2003 року. Крейсерська швидкість 520 км/год, бойовий радіус 500 км, практична дальність 1330 км. Для зльоту і посадки літака достатньо злітно-посадкової смуги довжиною 900 м. Маса корисного навантаження 1550 кг.

Озброєння включає два 12,7-мм кулемети FN Herstal M3 (по 200 набоїв). Також літак має п'ять точок підвіски зброї та може нести 20-мм гармату, 2 ракети класу «повітря-повітря» типу AIM-9 Sidewinder (MAA-1 Piranha, Python 3/4), 4 × блоки 70-мм НАР, звичайні або кориговані бомби.

Super Tucano готується до служби у ВПС Нігерії

Нагадаємо, що Super Tucano зацікавив й Україну, зокрема влітку 2019 року делегація Повітряних Сил ЗС України, на чолі з командувачем, відвідала Бразилію, а восени українські військові пілоти здійснили ознайомчі польоти на А-29 у Лісабоні. Про зацікавленість України бразильськими військовими літаками повідомив Президент Бразилії.