США ввели до строю вісімнадцяту субмарину «Вірджинія»

Автор: Ганна Марко
USS Delaware (SSN 791)

У суботу, 4 квітня 2020 року, Військово-морські сили США прийняли до строю новий ударний атомний підводний човен USS Delaware (SSN 791) класу Virginia.

У зв'язку з пандемією коронавірусної інфекції, вперше в історії підводний човен заступив на службу у ВМС без урочистої церемонії. Проте розглядається варіант проведення урочистостей у майбутньому, після скасування заборони проведення масових заходів.

Підводний човен «Делавер» був закладений суднобудівною компанією Huntington Ingalls Industries у партнерстві з відділенням Electric Boat division корпорації General Dynamics у Ньюпорт-Ньюс (Вірджинія) 22 грудня 2008 року.

Субмарини класу Virginia призначені для домінування у прибережних водах та світовому океані під час ведення протичовної війни, боротьби з надводними кораблями, для нанесення ракетних ударів, підтримки операцій сил спеціальних операцій, ведення розвідки та мінної війни. Очікується, що субмарини класу Virginia служитимуть до 2060-2070 років.

На сьогодні американські ВМС США отримали 18 підводних човнів класу «Вірджинія» 1-3 серій, ще десять субмарин Block IV будуються. Наприкінці 2019 року ВМС США підписали контракт вартістю 22 млрд дол на будівництво ще дев'яти субмарин у новітній модифікації Block V.

Будівництво човнів п'ятого покоління розпочнеться цього року, поставки плануються з 2025 по 2029 рік. 5-та серія передбачає збільшення кількості ракет Tomahawk з 12 до 40 за рахунок нової секції корпусу. Також човни озброєні 533-мм торпедними апаратами (торпеди Mark 48), мають устаткування для спеціальних операцій – безпілотні підводні апарати, шлюзову камеру для водолазів, палубне кріплення для контейнера або надмалого підводного човна.