Есмінець Zumwalt введено до бойового складу ВМС США

Автор: Ганна Марко
Експериментальний есмінець Zumwalt введено до бойового складу ВМС США

Головний ескадрений міноносець нового покоління USS Zumwalt (DDG1000) офіційно введений до бойового складу ВМС США – церемонія відбулася 24 квітня 2020 року в Сан-Дієго.

Рішення про введення до бойового складу прийнято після введення в дію основних бойових систем корабля. Проте Zumwalt залишається у складі 1-го дослідного дивізіону надводних кораблів (Surface Development Squadron 1 – SURFDEVRON) Тихоокеанського флоту ВМС США.

Для досягнення початкової оперативної готовності та зарахування безпосередньо до бойового складу флоту, корабель ще пройде комплексні морські випробування.

USS Zumwalt – перший есмінець класу Zumwalt. Другий – USS Michael Monsoor (DDG 1001) також розміщений у Сан-Дієго та проходить активацію бойових систем. Третій і останній у класі, майбутній USS Lyndon B. Johnson (DDG 1002), будується на верфі компанії BIW у Баті. Спочатку планувалося побудувати 32 есмінця, проте програма поступово була скорочена до двох кораблів, згодом Міноборони США виділило кошти на будівництво третього корабля.

Головний ескадрений міноносець нового покоління побудований для ВМС США за контрактом від 14 лютого 2008 року. Церемонія офіційної закладки відбулася 17 листопада 2011 року, спуск на воду – 28 жовтня 2013-го, перший вихід в море на заводські ходові випробування – 7 грудня 2015 року. Формальне прийняття ВМС США у верфі-будівельника – 20 травня 2016-го, церемонія офіційної передачі есмінця ВМС – 15 жовтня 2016 року.