Авіацію Повітряних Сил зосередять на 5-6 авіабазах

Авіацію Повітряних Сил зосередять на 5-6 авіабазах

У мирний час, з метою економії ресурсів, авіація має базуватися на 5-6 авіабазах, що дозволить зменшити експлуатаційні витрати на заходи бойової підготовки та виконання завдань з охорони повітряного простору, вважають у Командуванні Повітряних Сил.

Наразі військова авіація (без урахування армійської авіації) базується на аеродромах у Старокостянтинові, Озерному, Борисполі, Василькові, Івано-Франківську, Луцьку, Миколаєві, Миргороді, Мелітополі, Гавришівці, плюс навчальна бригада у Чугуєві.

Пілотними проєктами мають стати аеродроми «Старокостянтинів» та «Озерне», зазначає документ під назвою «Візія Повітряних Сил 2035», нещодавно презентований Командуванням ПС ЗСУ, якій має лягти в основу програмних документів з розвитку цього виду військ.

Особлива увага при цьому має бути приділена переобладнанню та сертифікації аеродромів, забезпеченню їх здатності приймати та забезпечувати польоти авіаційної техніки країн-партнерів, забезпеченню безпеки і живучості авіаційної техніки на землі, живучості і здатності до швидкого відновлення інфраструктури авіаційної бази в цілому.

Водночас для забезпечення маневру, оперативної гнучкості і живучості має утримуватися до 15-20 оперативних аеродромів (авіаційних комендатур), здатних до негайного прийняття літаків і вертольотів та забезпечення їх бойового застосування, що дозволить в особливий період провести розосередження авіаційної техніки та її перебазування на загрозливих напрямах.

Провідну роль у реалізації цих завдань має відігравати Командування логістики ПС ЗСУ.

Варто зазначити, що оприлюднена раніше Генеральним штабом «Візії Збройних Сил України» (на наступні 10 років) передбачала створення на базі бригад тактичної авіації авіаційних полків і авіабаз, які будуть забезпечувати дії цих полків (схожу систему вже намагалися втілити в ЗСУ).

Візія ж Повітряних Сил прогнозує в 2035 році наявність чотирьох бригад тактичної авіації з сучасними багатоцільовими винищувачами (типу Saab JAS-39E/F Gripen, F-16 Block 70/72 або ін.), які замінять літаки МиГ-29, Су-27, Су-24М, Су-25, Су-24МР (зараз бригад сім).

Також Візія передбачає наявність однієї транспортної бригади (зараз три), навчальної авіабригади та чотирьох бригад (або полків) безпілотної розвідувально-ударної авіації.