Автоматичні РЛС з дистанційним керуванням та літаки ДРЛВУ – радіотехнічні війська Повітряних Сил зразка 2035 року

Радіотехнічні війська

Радіотехнічні війська до 2035 року мають наростити спроможності з виявлення повітряного противника на середніх і малих висотах на східному та південному напрямах, а також значно підвищити рівень автоматизації.

Про це йдеться у Візії Повітряних Сил 2035, що була схвалена рішенням Військової ради Командування Повітряних Сил Збройних Сил України від 15 травня 2020 року.

Основним завданням радіотехнічних військ Повітряних Сил протягом наступних 15 років буде радіолокаційна розвідка повітряного простору з метою виявлення порушення державного кордону в повітрі, виявлення повітряного противника, розпізнавання замислу повітряного нападу та забезпечення оповіщення Збройних Сил про існуючі й потенційні загрози з повітряного простору.

Розвиток радіотехнічних військ повинен мати плановий і поступовий характер і відбуватися відповідно до вже визначених пріоритетів, а саме: нарощування системи радіолокаційної розвідки на середніх і малих висотах на загрозливих напрямках з одночасним широким запровадженням засобів автоматизації.

Формування додаткових 13 автоматизованих радіотехнічних підрозділів дозволить наростити спроможності з виявлення повітряного противника на середніх і малих висотах на східному та південному напрямах. Потреба у ресурсах без урахування вартості ОВТ становить 2,9 млрд грн.

Водночас, з метою економії людських ресурсів і збільшення інформаційних можливостей типового радіотехнічного підрозділу пріоритет розвитку озброєння і військової техніки радіотехнічних військ повинен бути наданий сучасним мобільним автоматизованим засобам радіолокації та комплексам засобів автоматизації національного виробництва, які оснащені сучасними цифровими засобами зв’язку й передачі інформації, включаючи автоматичні засоби радіолокації з дистанційним управлінням, мобільні засоби обслуговування і ремонту. Зазначений напрям включатиме:

  • закупівлю 174 одиниць нових (у тому числі дистанційно керованих) та 122 одиниць модернізованих зразків радіоелектронної техніки вітчизняного виробництва (потреба у ресурсах становить 21,3 млрд грн);
  • технічне переоснащення комплексів засобів автоматизації шляхом
  • закупівлі 53 одиниць автоматизованої системи управління авіацією та протиповітряної оборони 9С162-4Р вітчизняного виробництва (потреба у ресурсах становить 4,2 млрд грн).

Окремим напрямом розвитку радіотехнічних військ стане забезпечення взаємосумісності системи збору та відображення інформації про повітряну обстановку з інформаційними системами партнерів і підготовка персоналу до роботи в автоматизованих угрупованнях.

Загальна потреба фінансового ресурсу на виконання заходів становить 28,3 млрд грн.

За окремих умов для значного нарощування спроможностей з виявлення повітряних цілей на малих та гранично малих висотах, управління силами і засобами Повітряних Сил можлива закупівля до 4 – 6 літаків дальнього радіолокаційного виявлення та управління іноземного виробництва. Проте зазначений варіант вимагатиме додатково до 50 млрд грн інвестицій, додаткових витрат на щорічне обслуговування зазначених літаків на 7 млрд грн та має розглядатися після завершення заходів переоснащення тактичної авіації.


Читати також:Зенітні ракетні війська переозброять на іноземний ЗРК типу NASAMS та скоротять удвічі

Візія Повітряних Сил 2035 розроблена на основі Візії Збройних Сил України та призначена для визначення раціональних шляхів розвитку Повітряних Сил на період до 2035 року, формування вихідних даних для Державної програми розвитку ЗC України до 2025 року, Програми розвитку Повітряних Сил, інших документів оборонного планування. Візією визначаються призначення та завдання Повітряних Сил у структурі ЗC України, виклики і загрози національній безпеці (у тому числі в повітряному просторі), опис операційного середовища, в якому Повітряні Сили будуть виконувати свої завдання, цільова модель розвитку та вимоги до необхідних спроможностей з оцінкою потреб у ресурсах.


Читати також:Повітряні Сили оголосять тендер на багатоцільовий винищувач