Напрями вдосконалення та перспективи розвитку ручних протитанкових гранатометів

Ю.О. Мезенцев, О.В. Ніколаєв, Р.Л. Прус
Carl Gustaf M4фото: Saab AB

Огляд матеріалів Х Міжнародної науково-технічної конференції «Перспективи розвитку озброєння та військової техніки Сухопутних військ», яка відбулася у Львові 17-18 травня.

Загальна тенденція до максимального підсилення конструктивного захисту всіх типів броньованих машин в арміях світу спонукає конструкторів до створення сучасних протитанкових засобів, а військових – до ефективного використання їх в бою, пошуку шляхів забезпечення ними та тренажерами військ.

Прискіпливий аналіз розвитку сучасних протитанкових засобів доводить: ручні протитанкові гранатомети – один з найбільш важливих сегментів світового ринку озброєння, що найбільш динамічно розвиваються.

Читати також:Переносний реактивний гранатомет РК-4 «Інгул»

Оборонне агентство перспективних досліджень Пентагону (DARPA) спільно з Сухопутними військами США і шведською фірмою SAAB зайнялося розробкою «розумних» боєприпасів для гранатомету Carl Gustaf M4. Завдання досліджень – створити програмовані гранати, здатні наводитися на ціль і змінювати властивості залежно від типу об'єкта, що вражається.

Carl Gustaf M4

Цей гранатомет обраний невипадково. Він створений порівняно недавно: вперше новітня модифікація Carl Gustaf була представлена фірмою SAAB у 2014 році та з того часу безперервно модернізується та поліпшується. Попередні версії цього гранатомету перебувають на озброєні армій більше 40 держав, зокрема США.

Carl Gustaf M4 є абсолютно новою в порівнянні з попередніми виробами системою. Метою його створення стало радикальне зниження маси гранатомету при довжині менше 1000 мм. Ця вимога піхоти стала особливо актуальною після бойових дій контингенту НАТО в Афганістані і на Близькому Сході.

Спочатку Carl Gustaf M4 використовувався в армії США для спеціальних операцій але кілька років тому ця система була замовлена і сухопутними військами. Тоді американські військові зупинили свій вибір на цьому гранатометі, прагнучі отримати легку, надійну, портативну зброю, що знищує живу силу та бронетехніку противника на дальності до 1300 м.

Carl Gustaf M4 фото: Military-Today.com

Зараз для гранатометів піхоти і Сил Спеціальних операцій використовуються найрізноманітніші гранати. Передові технології цілевказання та прицілювання, суміщені з керованими високоточним боєприпасом, надали змогу гранатомету набагато ефективніше уражати об'єкти супротивника особливо в русі.

Гранати мають здатність поникнути у середину об'єкта, уразити легку броньовану техніку, знищити фортифікаційну споруду, живу силу поза укриттям – з такою зброєю солдати самі можуть вирішити, як їм краще уразити цілі. Дійсно коли Carl Gustaf знаходиться на полі бою, немає необхідності звертатися за безпосередньою авіаційною підтримкою.

Крім того, комплекс укомплектований новітніми прицільними пристосуваннями, причому як електроно-опитичними, так і тепловізором.

На такій зброї можуть бути використані передові комп'ютерні алгоритми, що дозволяють врахувати при стрільбі безліч умов навколишнього середовища, які вливають на траєкторію і в цілому на політ гранати.


Читати також:«Укроборонпром» показав оновлений беспілотний «Фантом», ракетне та термобаричне озброєння


Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.

Використані джерела:
Збірник тез доповідей Міжнародної науково-технічної конференції (Львів, 17-18 травня 2018 р.)

довідник озброєння і військової техніки