Перспективи впровадження українського автошасі: КрАЗ чи «Богдан» в Збройних Силах України

А. Козолис (НАСВ)
КрАЗ чи Богдан в Збройних Силах України

Упродовж незалежності нашої країни Міністерством оборони України було придбано 1272 автомобілів КрАЗ, хоча потреба в такій техніці значно більша.

Заборгованість за деякі автомобілі була погашена вже після початку бойових дій на сході нашої країни. За час незалежності України колективом КрАЗу розроблено багато моделей військової техніки:

  1. Бортові: КрАЗ-5233ВЕ, КрАЗ-6322 «Солдат», КрАЗ В12.2мех та ін.
  2. Шасі: КрАЗ-6511НЕ, КрАЗ-63221 та ін.
  3. Тягачі: КрАЗ-6446, КрАЗ-6443, КрАЗ-6510ТЕ.
  4. Броньовані: КрАЗ-FIONA, КрАЗ-RAPTOR і т. д

A також – різноманітні моделі автокранів, паливозаправників, екскаваторів, банно-пральних комплексів, водовозів, вахтові, командноштабних машин, пересувних майстерень, евакуаторів, рефрижератори, контейнеровозів, носії для ракетних комплексів, артилерійських установок, та інші – всього більше 50 найменувань військової техніки.

КрАЗ чи Богдан в Збройних Силах України

Додатково до лінійки автомобілів колісної формули 6×6 Кременчуцький автомобільний завод освоїв випуск автомобілів як меншого класу, тобто 4×4, так і класу 8×8, що дозволяє повністю задовольнити вимоги замовника щодо перевезення і оптимального розміщення озброєння вагою від 5 до 35 тонн.

Уся ця військова автомобільна техніка створювалася і пройшла хрещення у бойових діях на Ближньому і Середньому Сході, Африці, в роботі миротворчих місій і зараз несе службу в усіх куточках нашої планети. Сьогодні в портфелі замовників заводу налічується 72 країни світу.

КрАЗ чи Богдан в Збройних Силах України

У 2014 р. «КрАЗ» відвідували командувачі різних родів військ із проханням надати будь-яку техніку, оскільки на передовій ні на чому було підвозити боєприпаси, буксирувати озброєння, доставляти солдатів і т.д. Розуміючи проблемну ситуацію, що склалася, «КрАЗ» в аварійному порядку відвантажив автомобілі, що знаходилися на складі. Це більше 500 автомобілів КрАЗ, виготовлених для постачання в країни Африки, Південносхідної Азії, Близького Сходу. До того ж, автомобілі перефарбували та дообладнали додатковими обігрівачами й іншими опціями, які не були передбачені для країн із південним тропічним кліматом

Фінансувалися проектування, побудова і випробування цієї техніки не за бюджетні кошти і не за гранти, а за інвестиційні кошти акціонерів «КрАЗу»

АвтоКрАЗ vs Богдан або 2772 проти 800

Коли розпочалися бойові дії, КрАЗ» запропонував оснастити автомобільними шасі всю військову інфраструктуру, що підтверджує і статистика.

У 2014 р. МО закупило 100 автомобілів, в 2015 р. – 599, в 2016-му – 241, в 2017 р. – 273, в 2018-му – 59 автомобілів. Крім того, близько 1000 автомобілів було придбано Національною гвардією і більше 500 – Державними прикордонними військами України. З 2019 р. закупівля військових автомобілів КрАЗ українськими силовими відомствами була припинена. І пріоритет отримали МАЗи-Богдани.

КрАЗ чи Богдан в Збройних Силах України

У 2016 р. Черкаський автомобільний завод компанії «Богдан Моторс» розпочав складання армійських вантажівок під цією маркою. Як відомо, автомобілі «Богдан» виготовляють із машинокомплектів, передусім, білоруського підприємства «БілАвтоМАЗ», використовуються 9,7-літрові дизельні двигуни Weichai Power і коробки передач Fast Gear. До речі, саме з цими агрегатами першими були поставлені на озброєння ЗС України автомобілі «КрАЗ», а вже потім – автомобілі «Богдан».

АвтоКрАЗ vs Богдан або 2772 проти 800

Двигуни Weichai Power на «Богдані» почали встановлювати в 2017 р., використовуючи протоколи випробувань КрАЗа (які отримали з незрозумілих джерел). Неправдивою є інформація «Богдан Моторс» про закупівлю коліс в українських виробників. За отриманими відповідями від Кременчуцького колісного заводу (КрКЗ), «Іста» (Дніпро) і заводу «Росава» (Біла Церква) зрозуміло, що корпорація «Богдан» не закуповує у них колеса та комплектуючі.

На сьогодні, на заводі «Богдан» на підлозі, де розкидані комплектуючі, без конвеєра, без будь-яких засобів механізації і контролю збираються автомобілі, точніше – прикручуються колеса до готового автомобіля. На заводі відсутні стенди для випробування вузлів і агрегатів, та і автомобіль постачається військовим без проведення відповідних приймально-здавальнихвипробувань.

КрАЗ чи Богдан в Збройних Силах України

Як можна допустити до експлуатації автомобіль, при складанні у якого не контролюються гальмівні зусилля? Не кажучи вже про сотні інших параметрів: таких як шум, нагрів, радіоперешкоди, екологічність і багато інших. У «Богдана» просто немає такого устаткування, щоб усе це перевіряти на кожному автомобілі.

Читати також:Автомобіль Богдан-6317 з двигуном Weichai Power допущений до експлуатації у ЗС України

Єдиний в Україні, атестований УкрСЕПРО випробувальний Центр із випробувальним полігоном, знаходиться на КрАЗі і автомобілі «Богдан» там не випробовувалися.

Якщо проаналізувати лінійку автомобілів «Богдан-МАЗ», то виявиться, що у Богдана-5316 є аналог – КрАЗ-5233, Богдану-6317 відповідає КрАЗ-6322. До речі, із загального переліку закуплених для ЗС України Богдан-МАЗів немає таких моделей, аналоги яких сьогодні не виготовлялися б на «АвтоКрАЗі».

КрАЗ чи Богдан в Збройних Силах України

Ціни на бортові автомобілі КрАЗ-5233, КрАЗ-6322 нижчі від цін на автомобілі «Богдан» на 10%, на тягачі – на 25%. На сьогодні компанія «АвтоКрАЗ» пропонує українським військовим техніку спеціального призначення, у тому числі і аналоги автомобілів «Богдан». Відмінність у тому, що КрАЗи пройшли всі етапи необхідних жорстких випробувань.

Читати також:«АвтоКрАЗ» vs «Богдан» або 2772 проти 800

Висновок: з 2019 р. Міністерство оборони України припинило закупівлю автомобілів КрАЗ для потреб Збройних сил України, на користь автомобілів «Богдан». Але це не означає що перспектива закупівлі КрАЗів для українського війська, які складаються на 80% з українських деталей, не буде переглянута, адже автомобілі «Богдан» тільки на 51% українські, та і вони не основні агрегати у автомобілі.



Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.

Використані джерела:
Матеріали науково-практичної конференції «Зброярня: Історя розвитку озброєння та військової техніки». Львів, 27 лютого 2020 р.