Генштаб доручив Радам резервістів частин звернутись до Президента на підтримку введення призову без мобілізації

Генштаб доручив Радам резервістів частин звернутись до Президента на підтримку призову без мобілізації

Генштаб хоче щоб резервісти самі попросили їх призивати без оголошення мобілізації.

Генеральний штаб ЗСУ доручив Радам резервістів створеним при бойових частинах організувати складання відкритого звернення резервістів на підтримку запровадження призову без оголошення мобілізації та направити його до керівництва Офісу Президента України.

Як відомо, 14 травня, була оприлюднена новина, що у Генеральному штабі відбулася робоча нарада щодо внесення змін до чинного законодавства з питань проходження військової служби в резерві, зокрема обговорювали запровадження нового виду військової служби за призовом осіб з числа резервістів без оголошення мобілізації на термін до 6-ти місяців.

Нова норма, на думку авторів, дозволить не чекаючи схвалення президентського указу про мобілізацію, який може блокуватися у Верховній Раді, здійснювати у стислі терміни доукомплектування частин підготовленим особовим складом у разі раптової кризової ситуації.

Призивати без мобілізації на термін до шести місяців збираються тих хто підписав контракт на службу у військовому резерві або зарахований до оперативного резерву першої черги. Проблема в тому, що переважна більшість резервістів саме примусово зараховані до резерву на підставі вимоги статті 26-2 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу».

Стаття 26-2. Проходження служби у військовому резерві в особливий період

1. В особливий період на службу у військовому оперативному резерві першої черги в обов’язковому порядку зараховуються особи, звільнені з військової служби, які за своїми професійно-психологічними характеристиками і станом здоров’я придатні до служби у військовому резерві та відповідають встановленим вимогам проходження служби у військовому резерві.

Відповідно ця новина викликала бурхливу реакцію та широке обговорення. Зокрема багато резервістів у соціальних мережах висловлювали невдоволення ідеєю повторного призову одних й тих самих людей, а не тих хто наприклад ухилявся від мобілізації.

І вже наступного, 15 травня, у Генштабі відбулось позачергове засідання Ради резервістів, де її представники знов висловили підтримку законопроєкту. А також в кращих традиціях «звернень трудящих» запропонували головам Рад резервістів при бойових частинах:

  • організувати складання відкритого звернення Рад резервістів частин та направлення його до Офісу Президента України стосовно необхідності невідкладного внесення на розгляд Верховною Радою напрацьованих законопроєктів в якості ініціативи Президента України;
  • забезпечити постійний моніторинг та супроводження рівня сприйняття резервістами на місцях норм законодавства щодо запровадження призовної служби резервістів та можливості їх призову без оголошення мобілізації на термін до 6 місяців для оперативного реагування на негативні реакції, які виникатимуть у соцмережах.

Остання подібна ініціатива була в 2014 році – телеграма заступника начальника Генерального штабу від 27.01.2014 №335/38-т щодо пітримання на загальних зборах частин тексту звернення військовослужбовців до тодішнього президента В.Ф. Януковича «про недопущення розпалу громадянської війни і руйнування цілісності держави» і необхідності «закликати Верховного Головнокомандувача в межах чинного законодавства вжити невідкладних заходів щодо стабілізації ситуації в країні та досягнення злагоди в суспільстві».

Далі до вашої уваги протокол позачергового засідання та власне саме звернення.

Генштаб доручив Радам резервістів частин звернутись до Президента на підтримку запровадження призову без мобілізації Генштаб доручив Радам резервістів частин звернутись до Президента на підтримку призову без мобілізації Генштаб доручив Радам резервістів частин звернутись до Президента на підтримку призову без мобілізації Генштаб доручив Радам резервістів частин звернутись до Президента на підтримку призову без мобілізації Генштаб доручив Радам резервістів частин звернутись до Президента на підтримку призову без мобілізації Генштаб доручив Радам резервістів частин звернутись до Президента на підтримку призову без мобілізації Генштаб доручив Радам резервістів частин звернутись до Президента на підтримку призову без мобілізації Міноборони хоче отримати право призивати резервістів без оголошення мобілізації