Міноборони заблокувало роботу НВК «Іскра» – під загрозою розробка та постачання у війська нових РЛС

Іскра розробила твердотільну модифікацію РЛС 80К6

Міноборони заблокувало роботу НВК «Іскра». Під загрозою існування колективу з 2500 осіб, програма радара ППО 80К6КС1 та виробництво РЛС артрозвідки 1Л220УК «Зоопарк-3».

Про це в Facebook повідомив головний редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов.

«Критична ситуація на державному науково-виробничому об'єднанні «Іскра» внаслідок незрозумілої недбалості Міноборони України. Вийшли всі терміни фінансування програми радарів 80К6КС1 – це мобільний радар виявлення для зенітних ракетних дивізіонів, одна з ключових ланок роботи ППО. Фінансування передбачено всіма оборонними програмами і держоборонзамовленням. Але грошей немає. Заборгованість Міноборони перед «Іскрою» тільки за цією програмою досягла 55 млн грн. На підприємстві 2500 співробітників, і відсутність належних виплат унеможливило виплату зарплат», – зазначає журналіст.

Через наявність боргу, що нібито виник 31.05.2005 за контрактом 1997 року, якій, як стверджується у листі директора НВК «Іскра» Юрія Пащенка до заступника міністра оборони, було розірвано рішенням Вищого арбітражного суду України, а у стягненні коштів Міністерству оборони було відмовлено, Міноборони внесло НВК «Іскра» до реєстру боржників та відмовляє у виплаті авансу за державним контрактом від 21.07.2017 року №403/1/17/56.

«Міноборони знайшло якусь стару прострочену заборгованість... 2005-го року! 2005-го! На суму 5,8 млн гривень. Відтоді змінилося безліч урядів, томи листування за цими боргами написані, помінялися директори, почалася війна, підписані і виконувалися держпрограми, але щоб шантажувати підприємство цією абсурдною претензією, хтось у МО не полінувався, знайшов якийсь папірець, і паралізує роботу одного з небагатьох ще живих підприємств у сфері радіолокації, щоб «віджати» закладені в бюджеті кошти! Через цю заборгованість нібито і не виплачується аванс на виробництво інших радарів», – повідомляє Бутусов.

Юрій Бутусов підкреслює, що зрив бюджетної програми призведе до припинення роботи підприємства і за іншими проєктами.

«Зокрема, за одним із ключових для нашої оборони проєкту радара артилерійської розвідки «Зоопарк-3» і всіма іншими перспективними розробками. Як можна завдавати такий удар найбільшому виробнику радарів в Україні? «Іскра» робить радари ППО, радари артрозвідки, робить проєкт спільно з французькою компанією Talhes виробництва сучасних засобів РЕБ. Ну як таке можна гальмувати? Немає жодного логічного пояснення. 55 мільйонів – просто смішна сума для МО, гроші з бюджету міністерство отримує, жодних підстав відмовляти у виплатах не може бути, все розраховано в бюджеті! Відповідальність за це прямо лежить на міністрі оборони Андрієві Тарані, сподіваюся, він все-таки прийме об'єктивне рішення і гроші надійдуть», – резюмує журналіст.

ДОПОВНЕНО:Міноборони виключило КП «НВК «Іскра» з реєстру боржників
Міноборони заблокувало роботу НВК «Іскра» – під загрозою розробка та постачання у війська нових РЛС Міноборони заблокувало роботу НВК «Іскра» – під загрозою розробка та постачання у війська нових РЛС