Не з'являвся до військкомату – забудь про держслужбу, роботу в МВС, МНС та виїзд за кордон

Не з'являвся до військкомату – забудь про держслужбу, роботу в МВС, МНС та виїзд за кордон

З дня на день в Україні стартує призов на строкову службу, причому за інформацією Міноборони чверть мільйона українців ухиляється від виконання військового обов'язку. А ми продовжуємо вивчати як із цим питанням за кордоном – вже писали за Швейцарію та Литву, а сьогодні проте чим загрожує ухилення від призову в наших сусідів – білорусів.

«Відкосити» від служби у Швейцарії – значить померти для спільноти як особистість та громадянин. На пристойну роботу тебе ніхто й ніколи більше не візьме

За законом кожен білорус чоловічої статі від 18 до 27 років зобов'язаний пройти строкову службу в армії, якщо він не отримав офіційну відстрочку або не має медичних протипоказань. В армії Республіки Білорусь юнак має відслужити півтора роки або рік, якщо має вищу освіту.

З тими, хто вирішив проігнорувати повістку, розмова буде сувора. Кримінальний кодекс (стаття 435) надовго перетворить їх життя на кошмар. До того ж їх імена нададуть розголосу – інформацію про покараних ухильників вивішують у районних військових комісаріатах.

Замість року служби – п'ять років за гратами

Ухилення від заходів призову на військову службу в Білорусі карається штрафом, арештом, або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк. Якщо ж хлопець не просто ухиляється від призову, а ще й навмисне завдає собі тілесне ушкодження, симулює захворювання, або йде на підробку документів чи інший обман, то йому можуть обмежити свободу на термін до п'яти років або позбавити волі на той самий строк.

Ласкаво просимо в базу невиїзних

Друга кара, якій може бути підданий ухильники – включення до бази невиїзних з Білорусі. Хоча хлопці, які ігнорують повістки, не бачать тут проблеми. Вони думають, що виїхати за кордон завжди вільно зможуть через Росію, з якою у РБ фактично немає кордону. Водночас наразі МВС Білорусі і РФ працюють над «об'єднанням» обліку своїх громадян, яким обмежено виїзд за кордон, в одну базу.

До того ж у серпні 2019 року набув чинності закон № 231-З «Про зміну законів з питань ефективного функціонування військової організації держави». У народі його прозвали законом «про відстрочки». За новими правилами виїзд за кордон заборонили тим, хто «належно сповіщений і не з'являється на заходи щодо призову» Чим спростили застосування заборони.

Не служив – на держслужбу не приймуть

Також, згідно із законом «про відстрочки», призовна комісія може визнати громадянина таким, що «не пройшов військову службу за призовом, не маючи на те законних підстав».

Таке рішення буде прийматися щодо тих, хто до 27 років ухилявся від призову. Це означає, що молоді люди отримають відповідну позначку в свій військовий квиток. З подібною оцінкою вже не візьмуть на державну службу, а також на роботу в МВС, МНС, органи фінансових розслідувань КГК, Слідчий комітет і державний комітет судових експертиз.

Читати також:1000 євро штрафу за ухилення від призову в армію

Варто зауважити, що введення подібних правил розглядається й в Україні. Про це повідомила голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, народний депутат від партії «Слуга народу», Галина Третьякова:

Плануємо продовжити модернізацію державної служби. Схиляюся до тієї думки, що на держслужбу мають іти люди з військовим досвідом і відповідно отримувати за це гідну платню. Колись у Римі демократія починалася з того, що право голосу надавали тільки тим, хто захищав із мечем у руках свою країну. В сучасному світі прикладом такої практики є Ізраїль, де на державну службу ти не потрапиш, не маючи мінімум півроку військової служби. Люди, які воювали, стануть лобістами інтересів побратимів, звичайно, в доброму сенсі цього слова.



Використані джерела:
naviny.by