Країна, де воювати вміє кожен

Країна, де воювати вміє кожен

Держава, у якій поголовно всі дорослі чоловіки віком до 51 року – військовослужбовці. Країна, яка, наче спущена пружина. здатна менш ніж за добу розгорнути з крихітної 22-тисячної регулярної армії 650-тисячну, причому добре організовану, навчену та озброєну. А вже за дві доби – майже двохмільйонну, за загальної чисельності населення у 8,5 млн. Йдеться про невеличку країну у Європі – Швейцарію.

Оригінальна стаття опублікована АрміяInform.

Ціна питання – щорічні п’ять мільярдів

Ця європейська оаза – не єдина країна світу, яка обрала для власних збройних сил кадрово-міліційну побудову. Перевага даної системи полягає в «тузі в рукаві», в ролі якого виступає мобілізаційний резерв.

Але тільки Швейцарія спроможна за мізерні строки виставити проти можливого агресора чверть населення країни, добре навченого воювати. І це при тому, що починаючи аж із 1815 року вона не брала участі в жодній війні! Бо, за міжнародними угодами, дотримується статусу нейтральної у військовому сенсі країни.

Секрет швейцарського феномену полягає не тільки в реально суцільному патріотизмі її громадян. Головним його чинником залишається давній та непересічний підхід держави до проблем захисту свого суверенітету. Швейцарія – одна з небагатьох країн планети, яка конституційно зберігає загальну військову повинність.

Починаючи з 1815 року Швейцарія не брала участі в жодній війні

Професійні солдати – кадрові офіцери і унтер-офіцери, строковики становлять близько п’яти відсотків військовослужбовців її постійної армії. Проте, за рахунок резервістів на безперервно діючих зборах перепідготовки військо підтримує постійну чисельність на рівні двохсот тисяч бійців.

Країна, де воювати вміє кожен

Всі фізично спроможні чоловіки віком від 20 до 34 років тут призиваються на строкову військову або альтернативну цивільну службу, що залежно від визначеної для солдатів спеціалізації триває до п`яти місяців. Далі вони протягом семи-десяти років проходять щорічну тритижневу перепідготовку. До служби на добровільній основі залучаються й жінки.

Чималі кошти швейцарський уряд виділяє на обладнання гірських військових баз та арсеналів, тунелів і сховищ, а також на врізані в граніт ракетно-артилерійські комплекси

Взагалі ж, після реформ 1960-х років, військо Швейцарії поділене на три вікових та фахових категорії військовослужбовців. Це «Аусцуг», або регулярне військо, де служать чоловіки віком до 34 років. Потім вони переходять у категорію «Ландвер», у якому проходять щорічну перепідготовку до 42-х років. Закінчують служити в «Ландштурмі» до 50-ти років включно.

На озброєнні військо має у середньому 200 сучасних танків, стільки ж самохідно-артилерійських установок, 570 літаків і гвинтокрилів. Річний військовий бюджет країни сягає п’яти мільярдів євро в еквіваленті до власної валюти – найбільш стабільного у світі швейцарського франка. Чималі кошти виділяють на обладнання гірських військових баз та арсеналів, тунелів і сховищ, а також на врізані в граніт ракетно-артилерійські комплекси.

Нічні страхіття й забави нації

Почнемо зі страхіть. «Відкосити» від служби у Швейцарії – значить померти для спільноти як особистість та громадянин. І не тільки це. Ти не прибув за повісткою на службу або збори (скажімо, як це водиться у нас – сесія, весілля тощо) – тобі світить величезний штраф. Або ти загримиш до в’язниці за такою статтею, що можеш одразу поставити хрест на будь-якій майбутній хорошій кар’єрі. Тебе більше ніхто й ніколи не візьме на пристойну роботу.

Ти сліпий, хворий, кволий пацифіст або звихнутий на релігійних забобонах фанатик? Не біда: плати тривідсотковий податок з усіх видів своїх доходів на потреби армії. Та отримуй повістки ще частіше – але вже не у військо, а на розгрібання муніципального сміття в буквальному і переносному сенсах. Якщо ж нехтуватимеш службою, повістками, податками і штрафами тривалий строк – твоїм помешканням буцегарня стане дуже надовго.

«Відкосити» від служби у Швейцарії – значить померти для спільноти як особистість та громадянин. На пристойну роботу тебе ніхто й ніколи більше не візьме

Перейдемо до забав? Після закінчення строкової служби держава віддає бійцеві табельну зброю із боєприпасами, три комплекти форми на всі пори року, спорядження, бронежилет і шолом. Із цим скарбом він і відбуває додому до наступних зборів перепідготовки. Зберігати видане спорядження та зброю людина може так, як їй заманеться – ніхто не перевірятиме. Важливо тільки, щоб ти мигцем з’явився у свою частину за терміновим викликом вже готовим піти в бій і не гаяв часу на рапорти, склади та бланки.

Країна, де воювати вміє кожен

Мабуть, і з цієї додаткової причини стрільбу вважають у країні народним спортом. А як інакше? Прибувши на черговий етап служби, резервісти повинні представити начальству солдатську книжку з відмітками про попередні заліки зі стрільби. Абиякі оцінки гарантують невдасі стійку репутацію косорукого та косоокого тюленя.

Стрільба вважається в країні народним спортом. Стрілецьких клубів, тирів там не менше, ніж кафе

Тож тренуються за найменшої нагоди всі. Стрілецьких клубів, тирів у Швейцарії, без перебільшень, не менше, ніж кафе. За обережними оцінками, тільки армійської зброї, карабінів-напівавтоматів мисливської зброї на руках у населення – півтора мільйона. До того ж приблизно два мільйони пістолетів. Неліквіди і ретельно відремонтовану, відновлену армійську зброю держава продає своїм громадянам із суттєвою знижкою, за спрощеною реєстрацією.

Про армійську муштру і кар‘єрне зростання

Про армійську муштру і кар‘єрне зростання

Як служиться солдату у швейцарській армії? На перший погляд, солодко, як на курорті. Два вихідні на тиждень зі звільненням додому. Туалети він не прибирає, картоплю не чистить, посуд не миє, огорожі не фарбує. Все це за нього роблять приватні фірми. Він навіть у варту не заступає! Периметр військової частини вартують також приватні охоронні фірми!

Країна, де воювати вміє кожен

Однак, на «курорті» під час зборів підйом о 5:00, і до глупої ночі – усе бігом, до запаморочення. З перервами на приймання їжі – суцільна війна: фізична, стрілецька, рукопашна, технічна підготовка, альпінізм. Відбій о 24:00. Подейкують, що таке навантаження існує тільки у спецпідрозділах найкращих армій світу. Віковий ценз, звання і посадовий ранг тут значення не мають.

Ще одна особливість швейцарської армії – посилена підготовка кадрових офіцерів та офіцерів резерву. Щоби отримати звання або піднятися на вищий щабель кар’єри, треба подолати стоденний кваліфікаційний навчальний курс та скласти серйозний іспит. Випадкові люди у цю касту не потрапляють…

Країна, де воювати вміє кожен

Читати також:Міноборони хоче отримати право призивати резервістів без оголошення мобілізації