Дохід «Української бронетехніки» за рік збільшився на 75%

Автор: Олексій Махно
Дохід Української бронетехніки за рік збільшився на 75%

Чистий дохід ТОВ «Українська бронетехніка» за підсумками 2019 року збільшився на 74,7% у порівнянні з 2018 роком, що зумовлене збільшенням кількості реалізованої продукції.

Попри збільшення доходу – до 1,153 млрд грн проти 660 млн, чистий прибуток підприємства впав на 70% і склав усього 11,5 млн проти 38 млн у 2018-му. Зокрема це пов'язано зі зростанням собівартості продукції на 96,4% (1,118 млрд проти 569 млн) через підвищення закупівельних цін на сировину, комплектуючі та напівфабрикати, енергоносії, збільшення витрат на оплату праці, йдеться в оприлюдненій фінансовій звітності підприємства за 2019 рік.

Продукція, що виробляється підприємством – спеціалізовані броньовані автомобілі для перевезення особового складу «Варта» і «Новатор», 82-мм міномет «УПІК 82», 60-мм міномет МП60, мінометний постріл калібру 60-мм «UB 60», мінометний постріл калібру 82-мм. Також підприємство виконує дослідно-конструкторські роботи, займається розробкою нових зразків продукції оборонного призначення.

Середня кількість працівників у 2019 році складала 83 особи.

Дохід Української бронетехніки за рік збільшився на 75%

Також підприємство володіє часткою в статутному капіталі ТОВ «Рубін-2017», відповідно до звіту підприємства частка ТОВ «Українська бронетехніка» в статутному капіталі ТОВ «Рубін-2017» складає 51%. Проте у звіті незалежного аудитора (ТОВ «Аудиторська компанія «Вектор аудиту») зазначається, що інвестиція у ТОВ «Рубін-2017 фактично складає менше 25%, фактичного контролю над діяльністю підприємство не має.

Сфера діяльності підприємства поширюється на Україну, а також деякі країни Африки.

Серед ризиків для підприємства визначається залежність від коливань валютного курсу іноземних валют, що пов’язано з використанням іноземних комплектуючих та матеріалів у виробництві. Крім того, підприємство є ресурсозалежним, адже використовує у виробництві продукції унікальні, обмежені за обсягом виробництва в світі матеріали та комплектуючі. А також високий рівень конкуренції на ринку продукції оборонного призначення.

Перспективними напрямками для підприємства визначено розробку модифікації бронеавтомобілів «Варта» і «Новатор», мінометного комплексу, важких кулеметів, мінометів (в тому числі безшумного), артилерійських боєприпасів калібром від 60 до 120 мм.

Зокрема на 2020 рік заплановано презентацію лінійки бойових і транспортних машин, на базі рухомої платформи «Новатор», для потреб Збройних Сил України. «Українська бронетехніка» планує забезпечити потреби армії в повному обсязі, а також підвищити експортний потенціал.

Дохід Української бронетехніки за рік збільшився на 75%

Найближчим часом планується збільшення виробничих потужностей підприємства для створення конкурентного потенціалу в порівнянні з найбільшими світовими виробниками оборонної продукції.

Читати також:ТОП ОПК - 2019: Щорічний рейтинг підприємств ОПК України