ЗСУ отримали партію бронемашин «Новатор»

броньований автомобіль Новатор

Збройні Сили України отримали першу партію спеціалізованих бронеавтомобілів «Новатор» виробництва компанії «Українська бронетехніка», про що повідомила її пресслужба.

«Наша команда пишається тим, що ми вкладаємо не просто всі наші сили для реалізації амбітних проектів в Україні та за її межами, а що кожна людина залучена до проекту вкладає душу! Сьогодні записали з Андрієм Сенченком пресреліз з приводу здавання партії броньовиків «Новатор» для МО та презентували наступне покоління бойової броньованої машини Новатор з бойовим модулем «ІВА». І звичайно ж провели тест-драйв всім бажаючим», – написав у facebook Олександр Кузьма, директор компанії.

Сьогодні Збройні Сили отримали декілька десятків нових машин.

броньований автомобіль Новатор

Бронемашина виготовлена на популярному шасі Ford 550, яке було спеціально посилене. Складові машини на 50% українські, решта іноземні, військового призначення. Споряджена маса автомобіля складає 6845 кг. Максимальна швидкість автомобіля по шосе 140 км/год.

Автомобіль виготовлено із високоякісної шведської сталі ARMOX різної твердості (до 560), в цілому машина відповідає класу бронювання ПЗСА-4. Двері обладнані підсиленими ригелями і замками підвищеної надійності та мають можливість відкривання ззовні у екстрених ситуаціях.

броньований автомобіль Новатор

У вантажному відсіку розміщено місце для сидіння та передбачено місце для фіксації санітарних нош. Три борти вантажного відсіку відкидаються. Бокові борти легко знімаються для полегшення завантаження/розвантаження та перевезення вантажів різного розміру. Машина має систему пожежогасіння салону і моторного відсіку. Завдяки ультрафіолетовим та інфрачервоним детекторам система виявляє займання за 3 мс та ліквідує за 250 мс.

броньований автомобіль Новатор

Має спеціальне освітлення у салоні (білий, червоний, синій колір) та систему повного, часткового та нічного маскувального освітлення у темний час доби. В автомобілі встановлено камеру заднього виду із виводом на монітор, навігатор та телевізійний пристрій для виявлення та супроводження цілей, а також пересування у повній темряві.

броньований автомобіль Новатор

Система «Run Flat» дозволяє продовжувати рух навіть при пошкодженні шини та втраті тиску по бездоріжжі до 50 км. Складається з трьох частин, які швидко монтуються без спеціального обладнання. Машина обладнана протиударною та вологозахищеною електричною лебідкою із тяговим зусиллям 9 тонн. Оснащується металевим тросом довжиною 30 метрів.

броньований автомобіль Новатор

Бронеавтомобіль «Новатор» вперше був продемонстрований 15 грудня 2017 року. Пройшов тест-драйв у Національній гвардії та Силах спеціальних операцій. У червні 2018 року Міністерство оборони повідомило, що бронеавтомобіль «Новатор» розглядається, як один з варіантів для прийняття на озброєння Збройних Сил України.

На шасі Ford 550 також базуються інші вітчизняні бронемашини – «Козак-5» (НВО «Практика») та КрАЗ «Спартан» (ПрАТ «АвтоКрАЗ»/Streit Group).