«Мотор Січ» хоче продати Міноборони свій «Супер Тукано» – «немаючий аналогів» УТЛ-450 перероблений з Як-52

літак УТЛ-450

В Україні з'явився новий учбово-тренувальний літак для професійної підготовки пілотів зокрема й застосуванню озброєння. 5 травня літак УТЛ-450 вперше виїхав на злітну смугу.

УТЛ-450 являє собою ремоторизованний Як-52 з турбогвинтовим двигуном АІ-450С і 5-ти лопатевим гвинтом змінного кроку MTV-5

Літак капітально відремонтовано та модернізовано підприємством «Мотор Січ» з використанням фюзеляжу літака Як-52 з серійним номером 9010706. Вперше він був представлений на виставці «Авіасвіт ХХІ – 2016» 14 жовтня 2016 року в Києві. Новий навчально-тренувальний літак призначений для професійної підготовки майбутніх пілотів.

«Унікальний легкий літак УТЛ-450 почав проходити випробування – така крилаті машина не має аналогів в Україні, і має стати універсальнім учбово-тренувальних апаратом», – підкреслів президент АТ «Мотор Січ», Герой України В'ячеслав Богуслаєв. «Уже сьогодні ведуться переговори з Міністерством оборони України про те, щоб застосовувати цей літальний апарат не тільки для початкового навчання пілотів, а й для навчання, пов'язаного з озброєнням».

Читати також:Україна прицінюється до легких штурмовиків Super Tucano

За словами пілотів Сергія Філатова і Сергія Комина, яким довірили випробування УТЛ-450, він вийшов набагато могутніше свого попередника Як-52. Поки розпочато випробування на землі. Льотчики виконали гонку двигуна (газовка) літака, перевіривши працездатність силової установки, пов'язаних систем і устаткування. Оцінили поведінку літака в процесі пробіжки та озвучили свої висновки розробникам. Попереду – десятки випробувальних польотів.

Льотно-технічні характеристики літака УТЛ-450:


Вага порожнього літака – 900 кг
Максимальна злітна вага – 1315/1500 кг (пілотажна/багатоцільова категорія)
Максимальна швидкість горизонтального польоту – 350 км/год
Максимальна дальність польоту з 10% запасом палива – 650 км
Максимальна дальність польоту з додатковим запасом палива – 2890 км
Практична стеля – 9000 м

літак УТЛ-450



Використані джерела:
aeroclub.net.ua