Невезучий британский «булпап»

EM-2 (Experimental Model-2

Закінчивши Другу світову війну з магазинної гвинтівкою «Лі-Енфілд» і не найкращим пістолетом-кулеметом «Стен», британці задумалися про прийняття на озброєння автомата під новомодний проміжний патрон і до 1951 року взяли на озброєння вельми незвичайну конструкцію.

Штурмова гвинтівка, що була розроблена наприкінці 1940х, називалась EM-2 (Experimental Model-2) такрж відома як Rifle No.9 Mk1 або Janson rifle. Побудована за схемою «булпап» гвинтівка живилась патронами 7×43 мм (.280 British) – у коробчастий магазин їх містилося 20. Скорострільність складала 450-600 пострілів на хвилину, дальність ефективного вогню – 700 м.

Автоматика працювала на відводі порохових газів з довгим ходом газового поршня. Штатно використовувався діоптричний приціл, а велика кількість дерева на цівці і рукоятці надавала новій гвинтівці досить банального вигляду – втім, англійцям було не звикати.

На жаль, у результаті доля британського «булпапа» виявилася незавидною – політичне рішення про перехід на американський патрон 7,62×51 мм, що став стандартним для НАТО, перекреслило шанси озброїти «томмі» настільки впізнанню зброєю. Як вона працювала – можна подивитися у свіжому ролику каналу vbbsmyt.

Читати також:Будова та робота гвинтівки AR-15 (3D - анімація)


Використані джерела: Warspot