Ще один крок до нової системи грошового забезпечення ЗСУ

грошове забезпечення

У рамках запровадження у ЗС України «американської» системи грошового забезпечення, побудованої на основі ієрархії військових звань, у Міністерстві оборони презентували ключовий елемент системи – проєкт Каталогу штатних посад.

Нагадаємо, що Збройні Сили України планують відмовитися від радянської системи грошового забезпечення та перейти на систему за стандартами армій країн НАТО, зокрема американську, що передбачає зміну його структури та принципів нарахування.

Презентація нової системи (точніше напрямку реформи) відбулась, ще минулого року.

Читати також:Систему грошового забезпечення кардинально змінять – військові отримуватимуть від 20 до 60 тисяч

Нова система грошового забезпечення базуватиметься на виплатах за військове звання, що складатиме основну (базову) частину (див. таблицю), до 30% від загального розміру місячного грошового забезпечення складатимуть надбавки стимулюючого та компенсаційного характеру (за службу в бойових частинах, на командних посадах, дефіцитних спеціальностях, за виконання завдань в польових умовах, понаднормово, за ризик для здоров'я та життя та ін). Детально про нову систему грошового забезпечення ми писали тут »».

Розмір базової виплати пропонується встановлювати у залежності від військового звання передбаченого займаною посадою та календарної вислуги років військовослужбовця у відповідному військовому званні (посадові оклади відповідно будуть скасовані).

Розмір базової виплати військовослужбовців ЗСУ (пропозиції 2019 року):

Перспективна система грошового забезпечення ЗСУ

Саме тому приймаються закони із новими військовими званнями, та збільшується лінійка сержантських звань. Адже це одна з обов'язкових умов нової системи, яка буде прив'язана до військових звань визначених посадами, на відміну від існуючої системи – коли військові з однаковим званням можуть перебувати на посадах, оклади за якими дуже відчутно різняться.

За два тижні до схвалення у Верховні Раді нових звань, непомічено пройшов інший захід спрямований на впровадження нової системи. Зокрема, 21 травня 2020 року, відбулась робоча нарада, де представники Головного управлінням персоналу (ГУП) ГШ ЗСУ презентувало проєкт Каталогу штатних посад військовослужбовців Збройних Сил України. За дорученням міністра оборони документ також включає вимоги щодо необхідного рівня знання іноземної мови.

Створення каталогу завершило перший етап затвердженого Плану підготовки до переходу на нову систему грошового забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України.

Присутній на нараді старший радник з питань управління персоналом Патрік Лонгфілд (США) відзначив велику за роботу яка була зроблена та зауважив, що не у всіх збройних силах країн-членів НАТО на теперішній час існують Каталоги посад військовослужбовців.