Вперше афроамериканець очолить один з видів Збройних сил США

Перший афроамериканець призначений на вищу офіцерську посаду ЗС США

Генерал ВПС Чарльз "CQ" Браун, офіційно затверджений в якості наступного очільника ВПС США, стане першим афроамериканським офіцером, який коли-небудь обіймав найвищу офіцерську посаду будь-якого з видів Збройних сил США, повідомляє Military.com.

Сенат у вівторок одноголосно (98-0) схвалив кандидатуру Брауна, який зараз є командувачем ВПС у Тихому океані (PACAF), в якості наступного, 22-го, начальника штабу Повітряних сил США. Chief of Staff of the United States Air Force (CSAF) – найвища офіцерська посада у Повітряних силах США, також є одним з членів Об'єднаного комітету начальників штабів.

Перший афроамериканець призначений на вищу офіцерську посаду ЗС США

«Повітряні сили США, Космічні війська та я вітаємо генерала Брауна та його дружину Шарейн із затвердженням його #CSAF!», – твітнула міністр ВПС Барбара Баррет після голосування. «Неперевершене лідерство, досвід роботи та глобальна перспектива генерала Брауна матимуть вирішальне значення для модернізації #USAF та вирішення майбутніх викликів національної безпеки».

Президент США Дональд Трамп, ще до початку голосування, написав у twitter: «Моє рішення щодо призначення генерала ВПС Чарльза Брауна, першого афроамериканця в історії, головнокомандувачем виду військ вже схвалено Сенатом. Історичний день для Америки! Буду радий ще тісніше співпрацювати з генералом Брауном, який є Патріотом і Великим Лідером!

Минулого тижня Браун розповів про життя, в яке він намагався вписатися як афроамериканець, що у повсякденному житті, так й стосовно військової служби.

«Я думаю про те, наскільки я сповнений емоцій, не тільки до Джорджа Флойда, але до багатьох афроамериканців, які спіткали таку саму долю, як і Джордж Флой», – сказав він в емоційному відео, розміщеному в соціальних мережах.

Браун, пілот F-16 Fighting Falcon, описав свій військовий досвід як «життя в двох світах».

«Я думаю про необхідність працювати вдвічі більше, щоб довести [що сприйняття та очікування моїх керівників] щодо афроамериканців недійсні», – сказав він у відео. «Я думаю про військовослужбовців, чиє життя не схоже на моє, які не повинні орієнтуватися у двох світах. Я думаю про те, як ці військові бачать расизм, що вони не сприймають його як проблема тому, що з ними такого не відбувається».

Білий дім висунув кандидатуру Брауна у березні. Він має замінити генерала Девіда Голдфейна, котрий планує піти у відставку цього літа після чотирьох років роботи.

Чарльз Браун також буде першим чорношкірим офіцером у складі Об'єднаного комітету начальників штабів. з моменту, відтоді як генерал армії Колін Павелл, який зараз у відставці, обіймав посаду голови в період між 1989 і 1993 роками.

До своєї посади в PACAF Браун був заступником командувача Центрального командування США на базі ВПС MacDill, штат Флорида. Він також обіймав посаду керівника Центрального командування ВПС між 2015 та 2016 роками під час розпалу повітряної кампанії проти Ісламської держави в Іраку та Сирії. Генерал має понад 2900 годин нальоту, в тому числі 130 годин бойових вильотів на різних літальних апаратах.

Читати також:7 найрідкісніших військових уніформ США у новітній історії