Міноборони впорядкувало організацію харчування

Міноборони впорядкувало організацію харчування

З метою впорядкування організації харчування особового складу ЗС України та штатних тварин, Міноборони затвердило Порядок застосування Каталогу продуктів харчування.

Порядок, затверджений наказом Міноборони від 29.04.2020 № 140, набрав чинності 29 травня. Він регулює діяльність відповідальних посадових осіб військових частин ЗСУ під час організації харчування особового складу та штатних тварин, при якій забезпечення харчовими продуктами здійснюється за Каталогом, затвердженим наказом МО від 15.11.2019 № 591.

Порядок визначає як у військовій частині має здійснюватися планування та забезпечення харчовими продуктами, граничний обсяг коштів якій частина може витратити на продукти, організацію харчування у стаціонарних та польових умовах, особливості ведення обліку та звітності, а також базове меню – визначений асортимент обов’язкових та додаткових страв, які розподілені на визначені приймання їжі.

Для особового складу військових частин, залежно від характеру навчально-бойової діяльності, встановлюється три- або чотириразове харчування. Час приймання їжі визначається у розпорядку дня, що затверджується командиром військової частини.

У разі організації триразового харчування гаряча їжа готується і видається тричі на добу - на сніданок, обід і вечерю. Також додатково готується друга вечеря для військовослужбовців у дні призначення їх для несення варти. Сума для витрат при триразовому харчуванні на добу розподіляється у відсотках таким чином: сніданок – 35 %, обід – 45 %, вечеря – 20 %.

Чотириразовим харчуванням забезпечується льотний склад. Проміжки між прийманнями їжі в усіх випадках не повинні перевищувати 4-5 годин. У дні польотів льотний склад їжу приймає за 1,5-2 години до початку польотів. Другий сніданок (друга вечеря) видається в перерві між польотами або після їх закінчення. У дні, коли польоти не здійснюються, приймання їжі може бути зменшено до трьох разів на добу.

Чотириразовим харчуванням забезпечуються військові кораблів, суден, підводних човнів, берегових баз та управлінь об’єднань. При цьому сума для витрат на добу розподіляється таким чином: сніданок – 25 %, обід – 40 %, вечеря – 25 %, вечірній чай – 10 %.

Базове меню

Міноборони впорядкувало організацію харчування

Примітки

1. За рішенням командира військової частини, враховуючи умови приготування, технічну можливість, забезпечення технологічним (холодильним) обладнанням, умови зберігання харчових продуктів, рекомендовано планувати не менше двох обов’язкових перших страв, гарнірів, м’ясних та рибних страв, з урахуванням побажань особового складу військової частини.
2. Рекомендовано планувати до обов’язкових страв додаткові залежно від наявності (залишку) коштів.
3. Замість гарніру з м’ясною та (або) рибною стравами дозволяється планувати молочні страви.
4. У польових умовах залежно від характеру навчально-бойових завдань, за рішенням командира військової частини, дозволяється замість приготування першої страви готувати посилену м’ясну та (або) рибну страви з гарніром.

Крім того наказом визначається порядок харчування військовослужбовців за плату. Військовослужбовці (офіцери, контрактники), працівники ЗСУ, які не мають права на харчування за рахунок держави, та держслужбовці можуть забезпечуватися харчуванням в їдальні частини за плату в розмірі, що відповідає розрахунку добової вартості харчування.

Підставою для зарахування на забезпечення харчуванням у такому разі є наказ командира військової частини, який видається згідно з рапортом (заявкою) осіб. Кошти за харчування вносяться до каси військової частини або утримуються з грошового забезпечення, згідно з довідкою-розрахунком, яка складається продовольчою службою, відповідно до затвердженої розкладки продуктів та фактичної вартості харчування у військовій частині.

У разі організації харчування за плату за окремими прийманнями їжі вартість харчування визначається за фактичними витратами із розрахунку вартості харчових продуктів, які використовуються для приготування страв і напоїв.



Посилання на повні тексти нормативних документів з питань грошового, речового, житлового та соціального забезпечення можна знайти на сторінці сайту «Норми забезпечення військовослужбовців» .