Командир бойового корабля ВМСУ шпигував для Росії

Командир бойового корабля ВМСУ продався ФСБ

Військова контррозвідка СБУ викрила командира бойового корабля Військово-Морських Сил України при спробі передати оборонні відомості спецслужбам Російської Федерації.

Про це повідомляє пресслужба Служби безпеки України.

Співробітники СБУ встановили, що командир бойового корабля без дозволу свого командування виїхав до тимчасово окупованої території АР Крим. Там він розпочав співпрацю із спецслужбами РФ і набув російського громадянства. Після цього капітан 2 рангу повернувся до місця дислокації свого екіпажу і почав приховано збирати інформацію з обмеженим доступом для передачі російським спецслужбам.

Командир бойового корабля ВМСУ продався ФСБ

Отримані відомості фігурант планував передати іноземним кураторам після виїзду на постійне місце проживання до анексованого півострова. Для цього найближчим часом він збирався звільнитися з лав Збройних Сил України.

Командир бойового корабля ВМСУ продався ФСБ

За вказаним фактом розпочато кримінальне провадження. У фігуранта вилучено носії інформації з обмеженим доступом, які він збирався передати іноземній стороні. Наразі військовослужбовця усунуто від займаної посади і скасовано допуск до державної таємниці.

Доповнення:

За даними одеського видання «Думская», офіцер, про якого йдеться – командир аварійно-рятувального судна ВМСУ «Олександр Охрименко» капітан другого рангу Анатолій Люлько, який раніше командував малим розвідувальним кораблем «Переяслав». Про підозру йому не повідомляли, оскільки доказів зв'язків з російськими спецслужбами у СБУ немає. Втім, паспорт громадянина РФ він дійсно оформив.

капітан другого рангу Анатолій Люлько

Раніше військова контррозвідка намагалася викрити в чомусь подібному начальника Інституту ВМС Одеської морської академії капітана 1 рангу Петра Гончаренко, який до 2017 року очолював тил ВМСУ. Йому теж не повідомляли про підозру.