ДАХК «Артем» відсудила гроші в американських шахраїв за непоставлену лінію виробництва артснарядів

лінія виробництва артснарядів

Державна акціонерна холдингова компанія (ДАХК) «Артем» виграла арбітражний процес у американської компанії, яка не виконала контракт на виготовлення та поставку лінії для серійного виробництва корпусів великокаліберних снарядів.

Про це повідомляє пресслужба ДК «Укроборонпром».

Колегія арбітрів Арбітражного Інституту Стокгольмської Торгової Палати повністю задовольнила позовні вимоги ДАХК «Артем» і постановила стягнути з компанії Gray Fox (Gray Fox Aviation and Logistics, Inc.) на користь заводу суму в розмірі $8,3 млн, отриману в якості авансу за контрактом, а також відшкодувати всі додаткові витрати, пов'язані з процесом.

Нагадаємо, у березні 2018 року державний завод «Артем» уклав контракт в рамках державного оборонного замовлення з американською компанією Gray Fox на поставку стратегічно важливої лінії для виготовлення снарядів калібру 152 і 155 міліметрів.

У травні 2018-го «Артем» заплатив постачальникові передоплату – $8,3 млн, але за рік обладнання на завод так і не було поставлено, а лінія не збудована. Натомість, американська компанія від самого початку намагалася замінити обсяг та вартість обладнання для лінії, посунути строки поставок, а ближче до завершення контракту її представники взагалі перестали виходити на зв’язок і надавати інформацію на запити підприємства.

У травні 2019 року ДАХК «Артем» розпочала арбітражний процес проти компанії Gray Fox в Арбітражному Інституті Стокгольмської Торгової Палати щодо повернення сплачених коштів та розірвання договору через його порушення з боку постачальника. Витрати на ведення міжнародного арбітражного процесу, ДАХК «Артем» покривала за рахунок власних обігових коштів.

Процес тривав майже рік і завершився повною перемогою українського оборонного підприємства над недобросовісним виконавцем надважливого державного контракту.

Саме за цей контракт, Службою безпеки України у жовтні 2019 році було затримано ексзаступника міністра економіки України Юрія Бровченка.

Ексзаступника міністра економіки затримано за держзраду

Зокрема СБУ встановила, що високопосадовець Міністерства економічного розвитку і торгівлі України (МЕРТ), чиновники Державного підприємства «Український центр «Безпека» та ДАХК «Артем» діяли всупереч інтересам України на користь закордонної компанії. Вони уклали з іноземцями завідомо збитковий контракт на виготовлення і постачання лінії з виробництва артилерійських снарядів на загальну суму понад 16,5 млн дол США.

Унаслідок зазначеної оборудки авансовий платіж майже у 8,3 млн дол був переведений на рахунки фіктивних офшорних підприємств та привласнений учасниками схеми. Натомість іноземна компанія обладнання в Україну не постачала. Дії зловмисників поставили під загрозу забезпечення Збройних Сил України боєприпасами під час протидії російській агресії.

Крім того, поки тривав судовий процес, головний операційний директор американської компанії, що керував проєктом, був засуджений у США до 12,5 років ув’язнення за організацію міжнародної схеми шахрайства, із зобов’язанням виплатити потерпілим $7 млн відшкодування.

Наразі, за повідомленням концерну, ДАХК «Артем» вживає заходів для виконання зазначеного арбітражного рішення на території США.



Нагадаємо, що з 13 по 16 жовтня 2020 року в Києві має відбутися наступна XVII Міжнародна спеціалізована виставка «Зброя та безпека 2020».

Ukrainian Military Pages запрошує вітчизняні компанії на свої сторінки – розмістимо на безоплатній основі Ваші анонси та пресрелізи

наш e-mail: ukrmilitarypages@gmail.com