Держприкордонслужба ліквідувала два прикордонні загони

Держприкордонслужба ліквідувала два прикордонні загони

У Держприкордонслужбі оптимізують структуру під територіальний устрій та скорочують управлінський апарат. Відсьогодні (з 20.00 31 липня 2020 року) п’ять прикордонних загонів нестимуть службу за новою оргштатною структурою.

Зокрема, оптимізовано ділянки відповідальності прикордонних загонів у Львівській, Волинській, Житомирській, Рівненській, Херсонській та Запорізькій областях.

Реорганізація відбувається з урахуванням європейських норм. Оскільки в Україні триває реформа децентралізації, оптимізація ділянок органів та підрозділів охорони кордону здійснюється з врахуванням адміністративно-територіального устрою. Це робиться для покращення взаємодії з місцевими органами влади та іншими правоохоронними органами.

На Львівщині ліквідовано Мостиський прикордонний загін (93-й прикордонний загін, військова частина 1494). Майже 280-кілометрова ділянка кордону з Польщею в межах Львівської області перейшла у відповідальність оновленого Львівського загону. Об’єднання двох загонів в один дозволило вивільнити близько півтисячі посад з управління для підрозділів, які здійснюють безпосередню охорону кордону.

Відділи прикордонної служби «Амбуків» та «Морозовичі», які були в складі Львівського загону, але дислокуються у Волинській області, перейшли в управління Луцького прикордонного загону. У свою чергу Луцький прикордонний загін передав в управління Житомирського загону підрозділи, які охороняли кордон з Білоруссю у Рівненській області (відділи «Березове», «Дубровиця», «Вичівка») та відділ «Рівне-аеропорт».

Відтепер ділянка відповідальності Луцького загону – понад 440 кілометрів кордону з Польщею та Білоруссю в межах Волинської області, а Житомирського – понад 630 кілометрів кордону з Білоруссю в межах Рівненської, Житомирської та Київської областей, а також понад 140 кілометрів по тиловій межі «зони відчуження».

Оптимізація ділянок у Запорізькій та Херсонській областях дозволила передати в управління одного прикордонного загону усі КПВВ на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом. Після реорганізації Бердянському загону визначено ділянку протяжністю майже 630 км по узбережжю Азова в межах Запорізької області. А відділи «Чонгар» та «Благовіщенка» відійшли від Бердянського до Херсонського загону, який сьогодні відповідає за ділянку адмінмежі та узбережжя, протяжністю понад 780 кілометрів в межах Херсонської та Миколаївської областей.

Оптимізація структури Державної прикордонної служби триває. Нагадаємо, раніше цього року ліквідовано Лисичанський прикордонний загін (військова частина 1567), ділянка відповідальності якого увійшла в управління Луганського загону. А минулого року масштабне скорочення управлінської складової відбувалося на рівні Адміністрації та регіональних управлінь Держприкордонслужби.

Так, з 8 регіональних управлінь залишилось 4. У центральному апараті відомства кількість департаментів скоротилася з 15 до 5, самостійних структурних підрозділів на третину. Кількість генеральських посад зменшено на 21%. Нагадаємо, що на 2019 рік, кількість генералів у ДПСУ була вдвічі більша ніж у Збройних Силах (у відсотковому відношенні).

Коментар UMP. Також у структурі служби на сайті ДПСУ відсутній Шосткинський прикордонний загін (військова частина 1569), рішення про створення якого було прийнято у 2018 році.



Використані джерела:
Офіційний вебсайт Державної прикордонної служби України