ВПС США замовили Boeing першу партію винищувачів F-15EX

ВПС США замовили Boeing першу партію винищувачів F-15EX

Повітряні сили США уклали з Boeing контракт вартістю майже 1,2 мільярди доларів на будівництво першої партії з восьми вдосконалених винищувачів F-15EX.

Ця угода є частиною програми загальною вартістю близько 23 млрд доларів. Літаки вже будується на заводі Boeing у Сент-Луїсі, перші два поставлять військовим наступного року, повідомляє пресслужба компанії Boeing.

«F-15EX – це найдосконаліша версія F-15, яка коли-небудь існувала, і переважно завдяки її цифровій основі», – заявила Лорі Шнайдер, керівник програми Boeing F-15EX. «Його неперевершений діапазон, ціна та найкраща потужність корисного навантаження робить F-15EX привабливим вибором для ВПС США».

F-15EX може нести більше зброї, ніж будь-який інший винищувач у своєму класі, також він може запускати гіперзвукову зброю довжиною до 22 футів і вагою до 7000 фунтів.

Хоча раніше керівництво ВПС заявляло, що треба віддати перевагу фінансуванню закупівель додаткових літаків п’ятого покоління, таких як F-35, зараз чиновники кажуть, що купівля нових F-15 – це найшвидший шлях для заміни застарілих літаків F-15C Національної гвардії, які досягли кінця терміну експлуатації.

«F-15EX – це найдоступніший і найшвидший спосіб оновити потужність і можливості, що представлені нашим старіючим парком F-15C/D», – заявив генерал Майк Холмс, командувач Бойового командування Повітряних сил США (Air Combat Command, ACC). «F-15EX готовий до бою, як тільки зійде з конвеєру».

Поряд з першими вісьмома F-15EX, які були затверджені в бюджеті на 2020 фінансовий рік (FY20), ВПС запросили 12 F-15EX у FY21 та планують запросити 64 літаки з 2022 по 2025 роки. Загалом ВПС можуть придбати 144 вдосконалені винищувачі, повідомляють Boeing.