Філіппінський флот отримав свій перший ракетний фрегат

Автор: Ганна Марко
Філіппінський флот отримав свій перший ракетний фрегат

ВМС Філіппін ввели в експлуатацію свій перший в історії фрегат з керованою ракетною зброєю BRP Jose Rizal (FF-150), що був побудований південно-корейською компанією Hyundai Heavy Industries (HHI).

Урочиста церемонія відбулася 10 липня на військово-морській базі у затоці Субік у провінції Самбалес, повідомляє Naval News. У заході взяв участь президент країни Родріго Дутерте, правда дистанційно, у форматі відеозв'язку, через обмеження, пов'язані з пандемією.

Церемонія введення в експлуатацію мала відбутися ще 19 червня, у день народження доктора Хосе Різаля на чиє ім'я був названий корабель. Однак, коли 15 червня корабель прибув у Субік, 65 членам екіпажу довелося пройти двотижневий карантин через позитивний результат тесту на COVID-19 в одного з них.

Контракт на будівництво двох легких фрегатів був підписаний між Філіппінами та HHI у жовтні 2016 р., після перемоги компанії на міжнародному тендері. Вартість контракту була визначена 15,7 мільярдів філіппінських песо (близько 311 мільйонів доларів). У вказану суму входить лише вартість самого судна (системи озброєння не включені).

Фрегат «Хосе Різаль» був спущений на воду 23 травня 2019 року в Ульсані (Південна Корея). У листопаді минулого року у південнокорейських водах розпочались морські випробування, які завершились ​​18 травня. На верфі в Ульсані також будується другий замовлений фрегат – «Антоніо Луна», який заклали у травні 2019-го і спустили на воду на початку листопада.

Філіппінські фрегати є меншою версією фрегатів Incheon (FFX-I), що будуються для південнокорейського флоту. Кораблі мають водотоннажністю близько 2600 тонн, довжину 107 метрів. Енергетична установка за схемою CODAD забезпечує повну швидкість 25 вузлів, дальність плавання 4500 морських миль зі швидкістю 15 вузлів.

Корабель озброєний чотирма пусковими установками протикорабельних ракет (ймовірно південнокорейські SSM-700K Haeseong / C-Star від LIG Nex1), двома ЗРК малої дальності SIMBAD-RC від MBDA, 76-мм гарматою головного калібру, 30-мм артустановклю Aselsan SMASH, двома 324-мм тритрубними торпедними апаратами (імовірно K745 Chung Sang Eo / Blue Shark-торпеди від LIG Nex1). Також на кораблі передбачені, але не встановлені 8-коміркові вертикальні пускові установки для ракет «поверхня-повітря». Фрегат має вертольотну палубу та ангар для розміщення гелікоптера Leonardo AW159 Lynx Wildcat (дві такі машини замовлені ВМС Філіппін). Більшість радіотехнічних засобів виробництва Thales.


Читайте військово-морські новини на каналах Naval Pages у Telegram, Twitter та у Facebook