Для винищувачів F-35С створили власний курс TOP GUN

Для винищувачів F-35С створили власний курс TOP GUN

Перші пілоти палубних винищувачів 5-го покоління Lockheed Martin F-35С Lightning II ВМС США завершили курс TOP GUN (The U.S. Navy Strike Fighter Tactics Instructor program, SFTI).

Елітна підготовка стала наступним етапом вдосконалення тактики ведення бою з використанням цих машин і полягає в набутті навичок їх ефективного використання, повідомляє пресслужба Військово-Морських Сил США.

Навчання на 13-тижневому курсі пройшли два пілоти F-35С – майор Дерек Хайнц та лейтенант Вільям Гудвін III. Цікаво, що через малу кількість вироблених машин, обидва навчалися на F-35C зі своїх рідних підрозділів, а не на літаках наданих школою на авіабазі Фаллон у Неваді.

Відповідно до правил курсу Top Gun, вони обидва навчатимуть колег у своїх підрозділах – ескадрильях VFA-125 Rough Raiders (Хайнц) та VFA-147 Argonauts (Гудвін III). Винищувач F-35C отримав статус початкової готовності до експлуатації лише у лютому минулого року, і лише тоді інструктори Центру розвитку військово-морської авіації (NAWDC) могли почати серйозно ознайомлюватися з літальним апаратом і на цій основі готувати основу для курсу Top Gun, що є неформальною назвою програми SFTI (Програма інструкторів тактики винищувачів ВМС США).

Окрема програма для F-35C був остаточно опрацьована інструкторами Top Gun наприкінці 2019 року, і незабаром стартував перший курс. Безумовно, в подальшому його концепція буде вдосконалюватися, тим більше, що Top Gun – це обмін практичним досвідом між пілотами, які приїжджають туди з бойових ескадрилій, а не навчання для початківців.

Нагадаємо, що цього року на екрани вийде продовження відомої стрічки «Top Gun» з Томом Крузом у головній ролі, прем'єру якої через пандемію коронавірусної інфекції перенесли на 24 грудня 2020 року. Що ще варто подивитись на воєнну тематику ви можете дізнатись тут »»