Вперше в армії США зелений берет отримає жінка

Автор: Іван Чигринський
опис фото

Вперше кваліфікаційний курс Сил спеціальних сил Армії США закінчить жінка, яка має приєднатися до «зелених беретів» – еліти американської армії, вже цього місяця.

Командування спеціальних операцій армії США (USASOC), перед випуском Q-курсу, що відбудеться 9 липня, не дає коментарів щодо жінки-кандидата, але численні джерела підтвердили для Military.com, що військовослужбовець Національної гвардії, яка залишається анонімною, успішно виконала усі вимоги та закінчила виснажливий 53-тижневий Q-курс.

Q-курс складається з шести етапів і включає навчання операціям малих підрозділів, тактиці спеціальних військ, мовну підготовку та навчання нетрадиційній війні. Після закінчення навчання «зелені берети» зазвичай призначаються до оперативних загонів «Альфа», що складаються з 12 бійців: фахівців зі зброї, зв’язку, розвідки, інженерів та медиків.

У середині червня солдат Нацгвардії завершила останній етап випробувань – фінальну польову вправу, коли кандидати потрапляють у вигадану обстановку імітованої нетрадиційної війни в Кемп Маккалл (Північна Кароліна). Три тижні команди кандидатів мають застосовувати на практиці навички партизанської війни; аналіз та планування місій; налагодження взаємодії з дружніми іноземними силами, та готувати їх до ведення боротьби проти недружнього уряду.

«Вона досягла успіхів на протязі курсу та заслужила повагу як своїх інструкторів, так і своєї групи, щодо продемонстрованих можливостей та результативності; це чергове досягнення в історії історії спецпідрозділів», – сказав армійський високопосадовець.

Стандарти Q-курсу не змінні щодо статі солдатів, і жінкам необхідно відповідати тим самим вимогам, що і чоловікам, підкреслив високопосадовець.

USASOC відмовилось надавати будь-яку інформацію щодо особи жінки-солдата.

«Особа військовослужбовців, які призначаються до спецпідрозділів та розгортаються по всьому світі, має бути обов'язково захищена», – заявив представник USASOC підполковник Лорен Бимер. «Ми робимо це для захисту та безпеки наших солдатів та їх сімей».

Сили спецоперацій армії – одна з останніх структур, що залишалась закритою для жінок, після того, як колишній міністр оборони Ештон Картер офіційно відкрив всі бойові посади для жінок наприкінці 2015 року.

Читати також:Жінкам дозволили бути офіцерами в Силах спецоперацій ЗС України

У 2015 році, капітан Крістен Ґріст та 1-й лейтенант Шей Хавер стали першими жінками, які успішно закінчили школу армійських рейнджерів, пройшовши фізично та психічно виснажливий 61-денний курс, який раніше був доступний лише для чоловіків.

Проте була й одна жінка, яка раніше вже виконувала вимоги курсу Сил спецоперацій. Капітан Кейт Уайлдер у 1980 році виконала всі вимоги до випускника, але закінчити курс їй не дозволили. Хоча вона нарешті й отримала сертифікат про закінчення навчання, в кінцевому підсумку вона ніколи не служила в підрозділах ССО, а армія зробила все, щоб не допустити інших жінок до проходження курсу.

На фото фрагмент художньої стрічки «Солдат Джейн» (англ. GI Jane)