Командувач ВМСУ про ракети на Mark VI, американські фрегати, старий крейсер та недобудований корвет

Автор: Іван Чигринський
 Mark VI

Надсучасні патрульні катери Mark VI, які Військово-Морські Сили України отримають від США, у складі свого озброєння матимуть ракетні комплекси малої дальності.

Про це, а також про те скільки у ВМСУ ще буде катерів «Гюрза-М», коли приймуть «Кентаври», скільки буде дивізіонів ПКР «Нептун», чи з'являться у нас американські фрегати «Олівер Газард Перрі», і які кораблі у пріоритеті, журналістам Думская і Радіо Свобода розповів командувач ВМС України контр-адмірал Олексій Неїжпапа.

Про Mark VI

Уже в цьому році ми збільшимо кількість одиниць в Азовському морі. Ми повинні отримати зі США найсучасніші катери типу Mark VI – всього 16 одиниць. Природно, частина з них обов'язково буде в Азовському морі. З ракетними комплексами на борту – більш ефективними для цього регіону.

Катери Mark VI – це універсальна платформа, на якій можна встановити зброю та обладнання за кількома напрямками, починаючи від функції патрулювання і закінчуючи висадкою диверсійних сил біля берегів противника, обладнання для пошуку та знищення мін, ракетні комплекси малої дальності для знищення противника. Mark VI мають свою інформаційну систему – все катера цього типу знаходяться в одному інформаційному просторі і передають дані онлайн. Тепер найголовніше – вміти професійно їх використовувати.

патрульні катери Mark VI

Необхідно відзначити, що Штати їх планували тільки для себе і, крім як Україні, їх ще нікому навіть не пропонували – це сталося тому, що ми розробили стратегію і поставили цілі - як поетапно розвивати ВМС України. Це сталося завдяки злагодженій роботі попереднього командування ВМС – й Ігоря Олександровича [Воронченка] у тому числі. На перших порах наші іноземні партнери не розуміли, що ми хочемо і як ми це збираємося досягати. І ось коли була сформована стратегія, поставлені завдання і виділені пріоритети, наші західні партнери визначилися – як нам допомагати. Все поетапно розписано по роках і найближчим часом має бути прийнято на законодавчому рівні України по нашим національним стандартам.

Про «Гюрзу»

Сьома «Гюрза» [пр. 58155 «МБАК»] зараз проходить випробування – гадаю, що наступного місяця ми її включимо до складу ВМСУ. До кінця року буде добудована ще одна одиниця – восьма. Ми поки залишаємо їх вісім – це кількість, яка нам необхідно.

Гюрза

Про «Кентаври»

Не помиляється лише той, хто нічого не робить. А кораблебудування – взагалі складна річ. По деяких технічних параметрах «Кентаври» [пр.58503 «Кентавр-ЛК»] дещо не виправдали наших сподівань, але не скажу, що вони погані, ба більше непридатні. Чекаємо усунення виробником недоліків і завершення випробувань цих двох ДШК типу «Кентавр» з тим, щоб ввести їх до складу флоту.

Кентавр

Про спеціалізовані протимінні кораблі

Це один з трьох пріоритетів, які ми ставимо для ВМС, тому що мінна небезпека на Чорному морі – це колосальна загроза. Імовірність того, що в районах біля Одеси, Южного, Чорноморська можуть з'явитися ворожі міни, зупинить всі судноплавство в нашому регіоні. А це як-не-як більше 7% ВВП. Природно, відповідальність за мінну безпеку лежить на ВМС – саме ми повинні її забезпечити. Тому покупка нових протимінних комплексів і протимінних кораблів – це сувора необхідність. Все це закладено в завдання і в стратегію розвитку ВМС і є одним з пріоритетів розвитку.

Читати також:ВМСУ обирають безпілотні протимінні системи
ВМСУ обирають безпілотні протимінні системі

Про «Нептун»

До кінця наступного місяця ми повинні повністю підготувати відповідний комплект документів з [завершення] випробувань «Нептуна». За результатами цієї роботи буде прийматися рішення про закупівлю дивізіонного комплекту з часом поставки в 2021 році. Існує напрямок в державному оборонному замовленні – є така стаття, але немає фінансового ресурсу. Але сам фінансовий ресурс буде перерозподілено вже в цьому році. Цей проєкт підтримує президент і керівництво Міноборони.

Запалом заплановано три дивізіони берегових ракетних комплексів. Два на Чорному морі, один на Азовському.

ПКР Нептун з бойовою частиною вразила надводну ціль (ФОТО) фото: Володимир Віват, кореспондент Інформагентства «АрміяInform»

Про отримання американських фрегатів Oliver Hazard Perry

Фрегат Oliver Hazard Perry – це корабель експедиційного флоту для супроводу конвоїв, пошуку підводних човнів в океані. Він був розроблений в 70-х роках минулого століття. Так, це наймасовіший тип американських фрегатів, побудованих після Другої світової війни. Однак це дуже старі кораблі. Його системи застаріли. З них, ще коли вони служили в складі флоту США, зняли ракетне озброєння, використовувалися тільки артилерійські системи. Зі складу діючого флоту вони були виключені в 2015 році і вже п'ять років перебувають у резерві як застарілі.

Фрегат Oliver Hazard Perry

Друге – так як вони призначені для океанської хвилі, вони мають відповідні розміри. Ці кораблі набагато більші «Гетьмана Сагайдачного» за водотоннажністю, по довжині. І тут постає питання про базування цих фрегатів. Зараз нам просто ніде їх розмістити.

Ну і третє, найголовніше – це підтримка їх технічної готовності. Відновлення та експлуатація цих кораблів буде коштувати більше, ніж покупка корветів.

Про крейсер «Україна»

Щодо крейсеру «Україна» [четвертий ракетний крейсер проєкту 1164 «Атлант», колишній «Україна», «Галичина», ще раніше «Адмірал флоту Лобов»] прийнято рішення, що він не буде входити до складу ВМС – це океанський корабель старого радянського проєкту. Всі системи озброєння, які на ньому стояли, – вони всі російського виробництва. Сам крейсер – це велика мішень, і не більше того. Щоб він вийшов в море, необхідна величезна кількість інших кораблів, авіації, потрібне відповідне забезпечення. Він витрачає стільки палива, що вистачить, напевно, кільком областям. Він дуже енергоємний.

Цей корабель був задуманий як «вбивця авіаносців», його завданням у 80-і роки минулого століття було знищення авіаносних ударних груп Сполучених Штатів. У нас таких завдань немає, тому використовувати його за призначенням ми не зможемо. Нам треба знищувати російські кораблі, а у них таких авіаносців поки ще немає. Єдиний їхній авіаносний корабель – «Адмирал Кузнецов», він перебуває на ремонті, який загрожує стати вічним. Загалом, авіаносців у Росії немає, тому «вбивці авіаносців» Україні не потрібні.

крейсер пр.1164 колишній Україна, Галичина, ще раніше Адмірал флоту Лобов

Про корвет

А ось [багатоцільовий] корвет [проєкту 58250] – інша справа. Всі наші партнери по Чорноморському регіону, у тому числі Болгарія та Румунія, розгортають програми по корветам. у цьому році вони закладуть відразу чотири такі кораблі. А у цих країн територіальне море у кілька разів менше, ніж у нас навіть зараз, в умовах захоплення РФ Криму.

Це універсальний клас, який може виконувати завдання в Чорному морі, він має відповідну систему протиповітряної оборони і сильні комплекси радіоелектронної боротьби – це те, що робить його захищеним від вогневого впливу противника з повітря. На малих кораблях такі комплекси поставити неможливо – фізично не помістяться.

За вартістю наш корвет виходить в півтора рази дешевше, ніж такі ж одиниці наших партнерів. На нього держава вже витратила півмільярда гривень – природно, викинути ці гроші неможливо: нас ніхто не зрозуміє. Багато складових частин цього проєкту вже розроблені, виготовлені й будуть поставлені і на цей корвет, і на «Гетьман Сагайдачний», модернізація якого буде здійснена вже в цьому році. Корвет ми плануємо спустити на воду в 2023 році.

Багатоцільовий корвет проекту 58250

Паралельно ми продовжуємо етап розробки комплексів «Нептун» для постановки на морські платформи. Природно, «Нептун» й піде на цей корвет – ми будемо мати повністю свій комплекс ракет, які базуватимуться як на корабельних, так і на берегових, і авіаційних платформах.